Masz ochot臋 na pieczon膮 owsiank臋, ale nie masz poj臋cia jak j膮 przygotowa膰? Bez obaw, podpowiemy Ci jak w mgnieniu oko i w prosty spos贸b mo偶na delektowa膰 si臋 przepyszn膮 owsiank膮. B臋dzie ona idealnym pomys艂em na 艣niadanie lub te偶 przek膮sk臋 w 艣rodku dnia. Zatem do dzie艂a!
Pieczona owsianka – szarlotka
P艂atki owsiane i mleko to podstawa wielu 艣niada艅, kt贸re dostarczaj膮 energii i zaspokajaj膮 g艂贸d. Zdrowa i s艂odka owsianka to idealny spos贸b na rozpocz臋cie nowego dnia z u艣miechem na twarzy i pe艂nym 偶o艂膮dkiem. Owsianka pieczona to do艣膰 proste danie, do kt贸rego nie b臋dziesz potrzebowa艂 zbyt wielu sk艂adnik贸w. Na pewno znajdziesz je w swojej kuchennej szafce i lod贸wce. Przyjrzyjmy si臋, co musisz mie膰 przy sobie (sk艂adniki podane s膮 na 2-4 porcje):
Sk艂adniki
- 1 szklanka p艂atk贸w owsianych
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mleka (zwyk艂ego b膮d藕 ro艣linnego)
- 1 艂y偶ka cukru (mo偶e by膰 trzcinowy lub kokosowy)
- 2 艂y偶ki miodu do smaku
- 2 艂y偶eczki cynamonu
- 1 jab艂ko
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Pierwszy etap – dok艂adnie obierz jab艂ko ze sk贸rki i pokr贸j je na mniejsze kawa艂ki (mog膮 by膰 to kwadratowe kosteczki). W mi臋dzyczasie pami臋taj, aby nagrza膰 piekarnik do 190掳C. Teraz nadszed艂 czas, aby po艂膮czy膰 ze sob膮 p艂atki owsiane, s贸l, proszek oraz cynamon (mo偶esz u偶y膰 do tego miski). Dok艂adnie wymieszaj zawarto艣膰 w misce, a nast臋pnie dodaj jajka, mleko i cukier. Zamieszaj wszystko razem, a偶 do momentu uzyskania jednolitej masy. Ca艂o艣膰 prze艂贸偶 do 偶aroodpornego naczynia lub do mniejszych pojemniczk贸w. Postaraj si臋, aby naczynka nie by艂y wype艂nione wi臋cej ni偶 do po艂owy.
- Drugi etap – teraz ju偶 tylko wystarczy wstawi膰 owsiank臋 do piekarnika na oko艂o 25 minut. Ostro偶nie wyjmij naczynie z piekarnika i poczekaj, a偶 wystygnie. Mo偶esz doda膰 swoje ulubione dodatki tak, aby smak by艂 jeszcze lepszy.
Spr贸buj tak偶e pieczonej owsianki typu BROWNIE
Pieczona owsianka BROWNIE jest przepyszna i przede wszystkim zdrowa. Niew膮tpliwie dzi臋ki du偶ej ilo艣ci witamin oraz minera艂贸w zaczniesz nowy dzie艅 w pe艂ni wypocz臋ty i z ogromn膮 energi膮. Kto z nas nie lubi czekolady? Dzi臋ki tej owsiance zasmakujesz bogatego, czekoladowego smaku, kt贸ry idealnie zast膮pi znacznie bardziej tucz膮c膮 czekolad臋. Jest ona ma艂o kaloryczna i nie zawiera w sobie du偶o t艂uszczu, a smakuje jak ciasto z najlepszej cukierni. Czy偶 to nie jest wspania艂e? Musisz j膮 wypr贸bowa膰!
Sk艂adniki
- 165 g p艂atk贸w owsianych
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g kakao
- 240 g syropu klonowego
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g malin/truskawek
- 2 艂y偶ki mas艂a orzechowego
Przygotowanie
- Pierwszy etap – zaczynamy od po艂膮czenia sk艂adnik贸w w misce. Wysyp p艂atki owsiane, nalej mleko, syrop klonowy, kakao, s贸l, mas艂o orzechowe, proszek do pieczenia oraz cynamon. Nast臋pnie dodaj jogurt oraz jajka. Wymieszaj wszystkie sk艂adniki ze sob膮. Dodaj pokrojone kawa艂ki czekolady.
- Drugi etap – Teraz nale偶y przela膰 mas臋 na blaszk臋 lub specjalne foremki, kt贸re nadaj膮 si臋 do pieczenia. Poczekaj, zanim piekarnik nagrzeje si臋 do 200掳C i w艂贸偶 blaszk臋. Piecz oko艂o 25 minut. Po wystygni臋ciu udekoruj owsiank臋 ulubionymi owocami i ciesz si臋 nieziemskim, czekoladowym smakiem.
Dobieraj dodatki, jakie tylko chcesz
Pami臋taj, 偶e masz w pe艂ni woln膮 r臋k臋, je艣li chodzi o dob贸r dodatk贸w. Wybieraj to, co chcesz i to, na co masz ochot臋 w danym czasie. Mog膮 by膰 to owoce, d偶emy, konfitury, sosy, polewy, suszone owoce, posiekane orzechy, migda艂y, kokos, rodzynki, czekolada i wiele innych. Upiecz swoj膮 w艂asn膮 owsiank臋 i delektuj si臋 ni膮, kiedy chcesz i gdzie chcesz. Zaserwuj j膮 swojej rodzinie lub znajomym, z pewno艣ci膮 b臋d膮 zachwyceni i zapytaj膮 Ci臋 o przepis. SMACZNEGO!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.