Ciastka brownie są jednymi z najpopularniejszych na świecie. Wraz z ich popularnością idzie w parze wspaniały smak. Charakterystyczne ciastka, które są popękane na zewnątrz, a mięciutkie w środku, możesz przygotować samemu w domu.
W tym poradniku znajdziesz przepis na pyszne ciasteczka brownie. Przeczytaj i sprawdź!
Brownie — ideał ciasta czekoladowego i jedno z najpyszniejszych ciast
Zapoczątkowanie brownie przypisuje się wielu autorom. Jednak za ojczyznę brownie uznawane jest USA. Otóż dany przysmak przygotowano tam jeszcze w 1893 roku. Od tamtej pory brownie tylko zyskiwało na popularności wśród wielu osób na całym świecie.
Ciasteczka brownie występować mogą w różnych formach, jednak jedną z najbardziej lubianych jest taka, której przepis przedstawiamy poniżej!
Warto pamiętać, że kwintesencją smaku brownie jest czekolada! Jest to idealna propozycja dla smakoszy czekolady i nie tylko!
Ciastka brownie — przepis
Aby przygotować pyszne ciasteczka brownie samemu w domu, nie będzie potrzeba wielu składników. Poniżej przedstawiamy listę.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady, lub deserowej (najlepiej, aby posiadała 50% zawartości kakao),
- 70 g masła,
- 60 g mąki,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżka kakao,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie ziarenka wanilii
Istotne jest, aby wykorzystać dobrej jakości gorzką czekoladę, lub jakąkolwiek inną, którą wybierzemy. Dzięki temu ciastka będą jeszcze pyszniejsze i mocno czekoladowe.
Przygotowanie — pod koniec dodajemy suche składniki
Przygotowanie sprowadza się do kilku kroków, które przedstawiamy poniżej
Krok 1
Ciasteczka brownie zaczynamy przygotowywać od podzielenia czekolady na kostki. Należy też przygotować ostudzone masło. Kolejno w misce umieszczamy kosteczki czekolady i dodajemy masło. Całość wstawiamy do kąpieli wodnej (składniki umieszczamy np. nad garnkiem z gotującą się wodą — pod wpływem pary, składniki się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu się składników — studzimy je.
Krok 2
Kolejno w małej miseczce łączymy mąkę z łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie jajka ubijamy wraz z cukrem na jednolitą i gładką masę. Do otrzymanej słodkiej masy jajecznej dodajemy przygotowaną wanilię, masło i czekoladę — całość ponownie miksujemy. Po wykonaniu tej czynności dodajemy suche składniki i ponownie wszystko mieszamy.
Krok 3
Otrzymaną masę przekładamy do zamrażarki na kilka minut, po to, aby ta delikatnie stężała. Kiedy tak się stanie, wykładamy łyżką porcje masy na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia to około 12-14 minut z ustawieniem grzania góra-dół.
Krok 4
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odstawiamy je na około 15 minut w celu ostygnięcia. Po upieczeniu, ciasteczka możemy udekorować wedle uznania np. kawałkami czekolady. Ciasteczka brownie powinna charakteryzować delikatnie chrupiąca skórka i miękkie wnętrze. Można przechowywać je w szczelnym pojemniku przez jakiś czas! Gotowe!
Ciasteczka brownie i dodatki
Pyszne czekoladowe ciasteczka można przygotować także z rozmaitymi dodatkami. Świetnie będą się nadawały:
- orzechy,
- cynamon,
- owoce (świetnie będą nadawały się maliny)
- cukierkami M&M’s,
- cukrem pudrem,
- masłem orzechowym,
i nie tylko.
Podsumowanie
Przygotowanie ciastek brownie nie należy do trudnych czynności, więc od teraz już nie musisz kupować tego przysmaku w sklepie, a możesz przygotować go samemu w domowym zaciszu!
Takie domowe ciasteczka brownie będą na pewno pyszne i zasmakują wszystkim domownikom! Koniecznie wypróbuj wariantów z dodatkami!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.