Muffinki to nie tylko słodkie wypieki. To także możliwość stworzenia wykwintnego, oryginalnego dania. Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne i jadalne ślimaki – wykorzystajcie nasz pomysł na muffinki ze ślimakami.
Lista składników na muffinki:
- ślimaki – około 20 sztuk,
- bułka tarta – 4 łyżki,
- szklanka wina – białego, wytrawnego,
- bulion warzywny,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, czosnek,
- mąka pszenna – 220g,
- masło – 225 g,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- 4 jajka.
Sposób przygotowania muffinek ze ślimakami jadalnymi
- najpierw przygotujemy ślimaki. Należy gotować je w bulionie warzywnym przez około 1,5 godziny. Jeśli chcecie nadać daniu jeszcze wykwintniejszego smaku, dodajcie do bulionu szklankę białego, wytrawnego wina. Po zakończeniu gotowania posiekajcie ślimaki, obtoczcie je w bułce tartej i wrzućcie na patelnię z 1 – 2 łyżeczkami masła;
- dodajcie do ślimaków natkę pietruszki, sól, pieprz i czosnek i po kilku minutach smażenia – odłóżcie do wystygnięcia;
- teraz pora na ciasto: mąkę i proszek do pieczenia wymieszajcie w jednej misce, a jaka z masłem – w drugiej. Następnie połączcie zawartość obydwu misek;
- teraz do ciasta dodajcie ślimaki, wymieszajcie;
- wstawcie do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczcie przez 20 – 25 minut.
Tak przygotowane muffinki ze ślimakami z pewnością zaskoczą Waszych gości. Nie wiesz skąd wziąć ślimaki? Sprawdź https://ecosnailsfarm.pl – dowożą swoim transportem!
Summary
Recipe Name
Wytrawne muffinki ze ślimakami jadalnymi
Author Name
https://muffinkowyfetysh.pl/
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.