Batonik Kinder Bueno to jedna z ulubionych słodkości. Z tego też powodu, ciasta czy muffinki Kinder Bueno cieszą się dużą popularnością. Z własnego doświadczenia, muszę powiedzieć, że babeczki Kinder Bueno wykonuje dosyć często. Moja rodzina je uwielbia, dzieci wprost za nimi szaleją. Przygotowanie babeczek nie zajmuje zbyt dużo czasu, w zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się przepysznym deserem.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek kakao,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 śmietany kremówki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • orzechy laskowe.

KREM

  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g mlecznej czekolady.

+ 5-6 batoników Kinder Bueno.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sobie dwie miseczki. W jednej z nich należy wymieszać wszystkie suche składniki (tj. mąka, cukier, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). W drugiej łączymy składniki mokre (tj. jajko, olej, mleko, śmietana kremówka).

Wszystkie składniki – suche i mokre – mieszamy razem w jednej miseczce, aż do uzyskania jednolitej masy. Do uzyskanej masy dodajemy orzechy laskowe – mieszamy. Gładką masę przekładamy do foremek na muffiny. Pamiętajmy aby zostawić miejsce na to aby babeczki wyrosły.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy muffiny i pieczemy około 25 minut.

Krem do babeczek – sposób przygotowania:

Serek mascarpone należy wyciągnąć z lodówki wcześniej, tak, by nieco się ogrzał. Przygotowujemy kąpiel wodną i rozpuszczamy czekoladę – odstawiamy do przestudzenia. Kiedy czekolada nieco się przestudzi dodajemy ser mascarpone – 1 łyżka, należy energicznie wymieszać. Dodajemy resztę serka mascarpone i mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednolitą masę. Krem przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki aż do momentu zgęstnienia.

Kiedy babeczki są już upieczone, wyciągamy je z pieca. Pozostawiamy do przestudzenia.

Kiedy babeczki są już zupełnie zimne możemy rozpocząć dekorowanie kremem. Krem z czekolady i serka mascarpone przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i kolejno wyciskamy na muffiny. Babeczki dekorujemy kawałkami batoników Kinder Bueno. Możesz także udekorować muffinki owocami, np. jagodami czy malinami. Jeżeli nie masz świeżych – żaden problem, mogą być mrożone. Owoce mrożone dobrej firmy również sprawdzą się doskonale – sprawdź szczegóły.

Babeczki Kinder Bueno gotowe! Muffiny smakują doskonale, ciasto jest mięciutkie i pulchne.

Te muffinki, to doskonały pomysł na przekąskę dla najmłodszych, ale i nie tylko. Uwielbiają je wszyscy, w końcu któż z nas nie lubi przekąsek Kinder? 😉

Inne przepisy na przepyszne muffinki znajdziesz na naszym blogu.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.