Dziś znów przepis dla zapracowanych, tym razem jednak w czekoladowej wersji fit. Babeczki z kawałkami gorzkiej czekolady są świetną opcją dla wszystkich dbających o linie miłośników słodkości. Ja do tego przepisu użyłam erytrol – zdrowy zamiennik cukru oraz ciemną czekoladę z wysoką zawartością kakao. Dzięki nim babeczki są słodkie i bardzo zdrowe, można je jeść bez ograniczeń.No może nie zupełnie bez ograniczeń 🙂
Suche składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szkl. erytrolu (lub cukru),
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżki kakao,
- ⅔ tabliczki czekolady gorzkiej 70%.
Składniki mokre:
- 1 jajko,
- 1 szkl. mleka kokosowego,
- ½ szkl. oleju,
- 3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie).
Wykonanie
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą w jednej misce. Osobno w innej miseczce łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy zawartość obu miseczek i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do papierowych papilotek umieszczonych sztywnych formach na babeczki tak by do górnej krawędzi papilotek został ok. 1 cm. Babeczki znacznie powiększą swoją objętość. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza na 20 min.
SMACZNEGO!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.