Jesień to czas, kiedy coraz dłuższe wieczory stwarzają idealne warunki do eksperymentów z domowymi wypiekami, a natura obdarza nas obfitością dyni. Warto wykorzystać ten sezonowy skarb do przygotowania pysznych ciasteczek dyniowych, które rozgrzeją nasze serca w chłodne dni. Domowe miękkie ciasteczka dyniowe zachwycą Cię bogactwem smaku i prostotą wykonania. Te delikatne, aromatyczne ciasteczka są idealnym deserem do kawy, a wieczorem zaś — smaczną przekąską na podwieczorek.

Domowe ciastka dyniowe

Ciasteczka dyniowe nie wymagają dużej ilości składników oraz wiedzy na temat wypieków. Bez problemu przygotujesz je z produktów, które być może masz w domu. Do ich przygotowania możesz wykorzystać dynię z własnej uprawy, na przykład dynię hokkaido, która nada ciasteczkom wyjątkowego, nieco pikantnego aromatu albo słodką dynię piżmową, która sprawi, że będą one naturalnie słodkie. Niezależnie od wybranej odmiany, na pewno będą one niezwykle smaczne!

Jeśli dotąd kupowałeś gotowe ciasteczka dyniowe, następnym razem, gdy znów pójdziesz do sklepu — pomyśl o zrobieniu ich w domu. Domowe ciasteczka dyniowe przygotujesz bez użycia zbędnych dodatków oraz polepszaczy — aby wyszły przepyszne, potrzebujesz jedynie kilka prostych składników i trochę czasu.

Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne ciasteczka dyniowe, którymi zaskoczysz swoich gości!

Składniki na domowe ciasteczka dyniowe:

  • 1 szklanka puree z dyni (gotowe puree dyniowe lub przygotowane samodzielnie z pieczonej dyni)
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 100-150 g płatków owsianych (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

miękkie ciastka, których bazą jest dyniowe puree

Jak zrobić ciasteczka dyniowe — krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożenie papierem do pieczenia jest bardzo ważne, bo bez tego kroku nasze dyniowe ciasteczka przykleją się do blaszki.
  2. Teraz przygotujemy mokre składniki. W dużej misce umieść miękkie masło i cukier. Ubijaj mikserem lub trzepaczką przez około 2-3 minuty, aż składniki utworzą puszystą masę.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy, kontynuując ucieranie do połączenia składników.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki).
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy masła i cukru, mieszając cały czas. Następnie dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  6. Na tym etapie możesz dodać płatki owsiane, które sprawią, że ciasteczka dyniowe będą miały ciekawą konsystencję. Jeśli chcesz, możesz dodać też wiórki czekoladowe. Pamiętaj tylko, aby delikatnie delikatnie mieszać ciasto, podczas gdy wprowadzasz te składniki suche.
  7. Rozpoczynamy teraz etap porcjowania ciasta na dyniowe ciasteczka. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy między nimi. Z jednej porcji ciasta uzyskasz około dwie blachy ciasteczek dyniowych. Ciasteczka będą się rozszerzać podczas pieczenia.
  8. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ciasteczka pieczemy przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy będą lekko złote na brzegach. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od specyfikacji Twojego piekarnika, więc warto pilnować, aby ciasteczka dyniowe nie przypaliły się.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw je na blaszce przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia. Po ostudzeniu przechowuj je w szczelnym pojemniku, który będzie gwarancją tego, że twoje ciasteczka będą zawsze kruche.

Ciasteczka przed podaniem można wzbogacić o dekorację z puree z dyni, polać lukrem lub posypać cynamonem, który nada im ciekawy smak. Przepis ten można zmodyfikować o własne upodobania — na przykład zamieniając zwykły cukier na cukier kokosowy. Nieznacznie modyfikując przepis można również upiec ciastka w wersji bezglutenowej (wystarczy użyć mąki ryżowej zamiast mąki pszennej).

ciastka dyniowe polane lukrem

Podsumowanie

Mam nadzieję, że mój przepis przypadł Ci do gustu i Twoje ciasteczka wyszły wyśmienite. Ciasteczka dyniowe to doskonały sposób na wykorzystanie dyni w ciekawej aranżacji. Następnym razem, gdy jakimś sposobem zostanie Ci nadmiar puree z dyni, pomyśl o upieczeniu pysznych ciasteczek. Sprawdź moje pozostałe przepisy. Życzę Ci zawsze udanych wypieków!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.