Do świąt wielkanocnych pozostało już niewiele czasu. Mazurek wielkanocny to nieodłączny element świątecznego stołu. Według symboliki ma on być naszą nagrodą za wytrwanie w poście. Wariacji mazurkowych jest coraz więcej, możemy zrobić go z kajmakiem, czekoladą, tahini, bezglutenowy, wegański, kawowy, serowy, różany i wiele innych.
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka tradycyjnych wersji na kruchym spodzie. Przedstawimy również taką bez pieczenia oraz sposób na wegański kajmak – koniecznie sprawdź! Gwarantujemy, że te mazurki wielkanocne zagoszczą na twoim stole nie tylko od święta!
Mazurek kajmakowy
Najmniej czasochłonna i najprostsza wersja to ta z kajmakiem. Do jej przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku produktów:
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- sól (szczypta),
- ulubione bakalie (np. migdały, orzechy, żurawina, rodzynki i inne),
- 1 puszka kajmaku (możesz zrobić też swój własny – poniżej znajdziesz przepisy).
Przygotowanie ciasta jest szybkie i przyjemne. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier. Dodaj żółtka i miękkie masło. Wyrabiaj do uzyskania ciasta. Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem. Rozłóż ciasto i przekuj w kilku miejscach (np. widelcem). Włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 stopniach do uzyskania lekko zarumienionego wierzchu. Po wystygnięciu posmaruj ciasto kajmakiem i posyp ulubionymi bakaliami. Odłóż do ostygnięcia. Rozkoszuj się smakiem!
Wskazówki
- Masę kajmakową możesz przygotować samodzielnie. Podgrzej w rondelku 500 ml śmietanki 36%, wsyp pół szklanki cukru i mieszaj do aż do rozpuszczenia. Zmniejsz ogień na minimum i gotuj około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Gotowa masa będzie gęsta, w kolorze słomkowym.
- Aby ciasto nabrało świątecznego charakteru, możesz uformować je w kształt jajka i ozdobić brzegi rulonikami ciasta.
- Słodki smak mazurków przełamiesz używając do ich dekoracji listków mięty, albo dodając kwaśniejsze bakalie.
- Kruche ciasto możesz zrobić również z herbatników, wtedy nie będzie wymagało pieczenia! Wystarczy 250 g herbatników zmielić w blenderze lub rozdrobnić w inny sposób. Dodać łyżkę cukru pudru i wlać 100 g roztopionego masła. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy. Uklepać szklanką i włożyć do lodówki na 15 minut, do czasu, aż spód stwardnieje.
Sposób na wegański kajmak!
Jeżeli masz ochotę przygotować wielkanocne mazurki w nieco innej odsłonie niż tradycyjna, zachęcamy do skorzystania z przepisu na przygotowanie wegańskiego kajmaku. Jest mocno kokosowy i naprawdę pyszny. Potrzebujemy tylko: cukru, mleka kokosowego, syropu z agawy i oleju kokosowego.
1/3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) podgrzej w rondelku na średnim ogniu (na sucho lub odrobiną wody). Gdy się rozpuści, dolej puszkę mleka kokosowego (200 g) i wymieszaj na gładką masę. Dodaj łyżkę syropu z agawy i ciągle gotuj przez 10 minut. Ostudź i dodaj 4 łyżki schłodzonego oleju kokosowego. Wymieszaj za pomocą blendera (staraj się czynność wykonać szybko i krótko). Rozsmaruj na spodzie i udekoruj.
Czekoladowe mazurki wielkanocne
Oprócz mazurka z kajmakiem, ciekawą alternatywą będzie wypróbowanie mazurka czekoladowego lub czekoladowo kajmakowego – a w przełamaniu słodkiego smaku pomoże kwaśna konfitura. Poniżej mazurek w dwóch kolejnych wydaniach.
Tradycyjny mazurek czekoladowy i czekoladowo-kajmakowy
Spód takiego mazurka wykonasz w identyczny sposób, jak w poprzednim przepisie. Zamiast puszki masy kajmakowej, tym razem potrzebne będą:
- masło (50 g),
- 100 g śmietany minimum 30%,
- czekolada gorzka (100 g),
- cukier puder (50 g).
Śmietanę wlej do garnka i podgrzej. Powoli dodawaj resztę składników – ciągle mieszając – aż do połączenia. Lekko ostudź i wylej na ciasto. Udekoruj ulubionymi bakaliami i zostaw do zastygnięcia.
Aby mazurek był wilgotniejszy, możesz połączyć oba powyższe przepisy. Nic prostszego! Na przygotowanym cieście rozsmaruj kajmak i włóż do lodówki, aż masa stężeje. Następnie wylej na wierzch przygotowaną czekoladę i udekoruj orzechami lub rodzynkami. Odstaw całość do ostygnięcia i rozkoszuj się smakiem.
Orzeźwiający mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Warto wypróbować również mazurka przełamanego nutą pomarańczy. Aby wykonać spód, ponownie odsyłam Cię do pierwszego przepisu. Natomiast pozostałe składniki nieco się różnią. Potrzebujemy:
- słoik gotowej konfitury pomarańczowej (lub 500 g pomarańczy, 2 cytryny, 400 g cukru),
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1/4 szklanki mleka.
Umyj dokładnie pomarańcze oraz cytryny pod strumieniem gorącej wody. Pokrój ze skórką (możesz użyć też blendera). Smaż w rondelku – wraz z cukrem – do uzyskania przejrzystej masy (około 30 minut).
Posmaruj spód wcześniej przygotowaną i ostudzoną masą lub gotową konfiturą pomarańczową. Wstaw do lodówki. W tym czasie rozpuść w rondelku 100 g gorzkiej czekolady z dodatkiem 1/4 szklanki mleka. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź i wylej na wcześniej przygotowanego mazurka. Udekoruj według uznania – polecam w tym przypadku płatki migdałów. Wstaw do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Gotowe!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.