Szukasz wyjątkowego ciasta na specjalną okazję? Koniecznie sprawdź przepis na tort kijowski. To tradycyjne ukraińskie ciasto o ciekawej historii cieszy się obecnie popularnością również poza granicami Ukrainy. Połączenie chrupiących bez, delikatnej masy i orzechów laskowych sprawiło, że tort kijowski swoim smakiem skradł serca wielu smakoszom. Spróbuj go również Ty!

Tort kijowski – krok po kroku

To przepyszne orzechowe ciasto bezowe uświetni niejedno przyjęcie. I chociaż historia mówi, że ciasto to powstało przez przypadek, to szybko stało się popularnym daniem znanej kijowskiej fabryki cukierniczej. Pierwszy tort kijowski powstał z białek, które pracownicy zapomnieli schować na noc do chłodni. Aby ich nie marnować, jeden z pracowników zrobił z nich bezowe blaty, które przełożył delikatnym kremem maślanym. Ciasto kijowskie w tej postaci szybko stało się kultowym ciastem całej Ukrainy. W kolejnych latach receptura była modyfikowana i ulepszana. Tak oto, przypadkowo skomponowany wypiek to obecnie sztandarowy produkt znanej firmy Roshen, dzięki której tort kijowski zyskał popularność również w innych krajach.

Wykonanie i składniki tortu kijowskiego

Tort kijowski składa się z kilku kluczowych elementów, których wykonanie wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu. Aby ułatwić sobie pracę, dobrze jest wcześniej zaplanować wykonanie poszczególnych jego części. Zacznij od przygotowania niezbędnych składników i akcesoriów.

Biszkopt

  • 3 jajka rozmiar L,
  • 100 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej.

Do nasączenia biszkoptów:

  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 szklanka wody.

Dno formy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Następnie rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj w misce do uzyskania lekkiej pianki, wtedy dodaj do niej cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Cały czas mieszając na wolnych obrotach, dodaj żółtka. Gdy masa będzie jednolita, dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy i włóż do piekarnika na około 30 minut.

Upieczony blat wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie i przetnij wzdłuż na pół. Biszkopty do tortu można wykonać dzień wcześniej.

warstwa orzechów laskowych

Orzechowa beza

  • 2 białka,
  • 100 g cukru,
  • posiekane orzechy laskowe.

Na blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia. Białka wrzuć do miski i zacznij miksować na wolnych obrotach, po chwili dodaj cukier. Mieszaj składniki, aż uzyskasz sztywną pianę. Powstały krem przełóż do woreczka z tylką i wyciskaj nieduże bezy. Część bez posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast bezików możesz upiec większe blaty bezowe.

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz około 1,5 do 2 godzin. Gdy bezy będą upieczone, wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj blachy. Pozostaw w nim bezy, aż ostygną. Aby bezy zachowały swoją kruchość, przełóż je do szczelnego pojemnika.

Krem budyniowo-maślany

  • 2 żółtka,
  • 300 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej.

Do zrobienia tego kremu przygotuj średni rondel. Na początek włóż do niego wszystkie składniki oprócz mleka. Całość dokładnie wymieszaj, dodając stopniowo mleko. Tak powstałą masę podgrzewaj na małym ogniu, aż stanie się gęsta. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą (tak, aby dotykała jego wierzchniej warstwy) i pozostaw do ostygnięcia.

Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową, ubij masło na puszystą masę. Kilka minut miksowania na wysokich obrotach powinno wystarczyć. Następnie, cały czas mieszając na średniej prędkości, dodawaj masę budyniową.

Odłóż 1/4 masy do osobnej miski, natomiast do pozostałej reszty wsyp pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj szpatułką.

tort z kremem

Złożenie tortu

Dodatkowe składniki:

  • dżem z czarnej porzeczki,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietany kremówki.

Na paterze lub płaskim talerzu połóż pierwszy blat ciasta. Zmieszaj ze sobą wodę, cukier i sok z cytryny, a następnie delikatnie nasącz biszkopt. Teraz posmaruj blat dżemem i masą budyniową. Drugi blat również posmaruj dżemem i połóż go posmarowaną stroną na kremie budyniowym. Boki i wierzch tortu posmaruj odłożoną resztą kremu. Cały tort możesz posypać orzechami laskowymi lub pokruszoną bezą.

Możesz także podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej kawałki czekolady. Powstałą polewę należy zdjąć z ognia i poczekać, aż wystygnie. Następnie polewamy nią wierzch tortu. Tak przygotowane ciasto należy dać do lodówki na minimum 4 godziny.

Tort kijowski – warto spróbować!

Wyszukane połączenie wyjątkowych smaków sprawia, że kijowski tort to ciasto, które swoim smakiem zdumiewa prawie każdego. Smak orzechów, kruche bezy i warstwa delikatnego kremu tworzą pyszną całość. Nie zwlekaj, kup potrzebne produkty i spróbuj tego pysznego ciasta!

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.