Muffiny kojarzą nam się głównie z kuchnią i kulturą amerykańską, bo to właśnie w Stanach Zjednoczonych nabrały popularności na ogromną skalę i to tam nabrały kształtu, który dziś jest nam znany; również tam babeczki trafiły do papierowych foremek.

Jednak historia muffinek sięga czasów wiktoriańskiej Anglii. Wtedy to kucharki przygotowywały je dla służby z resztek chleba i ugotowanych ziemniaków – nie było to więc ciasto wysokich lotów. Ówczesne muffiny formą przypominały raczej placki z ciasta miękkiego – w środku i chrupiącego – na zewnątrz.

Dziś muffiny cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ jest to wypiek prosty w wykonaniu, a ponadto występuje w wielu wariantach smakowych- również wytrawnych! Z tego poradnika dowiesz się jak zrobić obłędnie pyszne babeczki snickers.

muffinki snickers

 

Babeczki snickers

Przepis na muffinki jest tak prosty, że naprawdę ciężko jest cokolwiek zepsuć. Dlatego, jeśli do tej pory unikałeś pieczenia z obawy przed kulinarną porażką, ten przepis będzie idealnym startem. Sprawdzi się również dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i chętnie próbują nowych rzeczy. Do dzieła!

Składniki suche

  • 2,5  szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 batoniki snickers
  • szczypta soli

Składniki mokre

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 0,5 łyżki ekstraktu z wanilii

Wykonanie babeczek

Zanim przystąpisz do wykonywania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami i spryskaj tłuszczem, ewentualnie wysmaruj masłem.

Trzy snickersy pokrój w kosteczkę i odłóż na później.

Wszystkie pozostałe składniki suche wymieszaj w misce.

W drugiej misce roztrzep jajka z dodatkiem cukru lub ekstraktu z wanilii. Następnie dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj.

Do składników sypkich dodaj mieszaninę i połącz do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj mleko. Następnie wsyp pokrojone snickersy i delikatnie wymieszaj- jeśli chcesz, możesz pominąć ten krok a kawałki snickersów dodać w kolejnym etapie.

Powstałym ciastem napełnij papilotki, możesz to zrobić za pomocą worka cukierniczego lub łyżki. Muffiny ładnie wyrosną jeśli ciasto będzie zajmowało około 3/4 wysokości foremek. Teraz dopełnij muffinki kostkami snickersów (jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej) kładąc je na czubku.

Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Muffiny powinny być lekko brązowe.

Z powyższego przepisu wychodzi około 15 babeczek. 

 

Krem z masła orzechowego

Masło orzechowe ma wielu zwolenników na całym świecie. Jeśli jesteś jednym z nich, nie przejmujesz się kaloriami i masz ochotę na odrobinę szaleństwa, możesz pokusić się o przygotowanie pysznego kremu na bazie masła orzechowego.

Składniki na krem

  • 200 g masła orzechowego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

 

Wykonanie kremu

Masło wraz z masłem orzechowym utrzyj, stopniowo dodając cukier puder i mleko. Możesz zwiększyć ilość cukru jeśli masa będzie się rozwarstwiać.

Tak przygotowany krem orzechowy możesz wykorzystać do dekoracji babeczek przy pomocy worka cukierniczego.

Inne warianty

W zależności od preferencji, babeczki snickers mogą różnić się od siebie pod względem ich wykończenia już po upieczeniu. Tak naprawdę tylko od nas zależy co, i czy w ogóle, znajdzie się na wierzchu naszej muffinki. Poniżej znajdziesz kilka innych propozycji.

 

Masa mascarpone

Jest to krem, który przypadnie do gustu zwolennikom lekkich i prostych rozwiązań. Wykonanie go jest bajecznie proste oraz szybkie.

Będziesz potrzebować 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) oraz 0,5 szklanki cukru pudru.

Śmietankę ubijaj, gdy zrobi się gęsta, dodaj stopniowo mascarpone. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i ubijaj aż do połączenia się z masą. 

 

Masa kajmakowa

Babeczki snickers idealnie będą się z nią komponować. Możesz kupić gotowy kajmak w sklepie lub zrobić go samemu – nic prostszego!

Mleko skondensowane w puszce umieść w rondelku z wodą i gotuj przez 2-3 godziny. Pamiętaj, aby puszka była cała pokryta wodą od początku do końca procesu. W trakcie gotowania dolewaj wrzącej wody, jeśli ta zbytnio odparuje.

Sos karmelowy

Przygotowanie sosu karmelowego wymaga odrobinę więcej uwagi i wprawy. Jednak jeśli chcemy, aby nasze muffiny nabrały jeszcze większej słodyczy oraz koloru, to z pewnością warto!

Potrzebne składniki: 100 g cukru, 50 g masła oraz 100 ml śmietanki 36%.

W szerokim garnku rozprowadź równomiernie cukier po całej powierzchni i podgrzewaj go na dużym ogniu, aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Nie dopuść do przypalenia! Następnie zmniejsz ogień, dodaj masło i mieszaj, aby połączył się z karmelem. Dodaj śmietankę, wyłącz ogień i mieszaj, aż masa stanie się jednolita.

Prosto i smacznie

Babeczki snickers stały się już kultowe. W swojej prostocie urzekną każdego łasucha. Są świetną alternatywą dla tradycyjnych ciast, a przy tym proste w wykonaniu. Nawet osoba z niewielkim doświadczeniem cukierniczym, czy kulinarnym w ogóle, zdoła wykonać ten deser bez większych problemów.

Powyższy przepis bazuje na podstawowych składnikach, które każdy znajdzie w swojej kuchni, co czyni go ponadczasowym. Ponadto daje możliwości do modyfikacji według własnych upodobań- babeczki snickers dla każdego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.