Babeczki Raffaello to z pewnością ulubiony przysmak niejednego z nas. Ich kokosowy zapach i wyjątkowy smak zachwyca miłośników kokosowych doznań. Zastanawiasz się jak zrobić muffinki Raffaello? Sprawdź przepisy i dowiedz się, jakie to łatwe! W Internecie jest dostępnych wiele przepisów na ten rodzaj muffinek.

Poznaj dwa najlepsze z nich!

Babeczki Raffaello

Pierwszą propozycją są muffinki kokosowe z nadzieniem truskawkowym, bądź malinowym, posypane wiórkami kokosowymi. Z przedstawionej ilości poszczególnych produktów wyjdzie około 12-14 muffinek. Należy pamiętać, że  wszystkie składniki, z których robione są wypieki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Uwaga! Krem należy włożyć do lodówki na 12 godzin, aby uzyskał odpowiednią konsystencję.

Składniki do babeczek

  • 120 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 duże jajka,
  • 120 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego (lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego),
  • 70 g wiórków kokosowych.

Składniki na krem z białej czekolady

  • 230 g białej czekolady (posiekanej),
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (lub 36%).

Dodatki

  • pół szklanki dżemu truskawkowego (lub malinowego),
  • 12 pralinek Raffaello.

 

muffinki

Wykonanie

Na początku przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia przez sitko. Należy to zrobić, aby mąka nabrała powietrza, przez co wypiek będzie przede wszystkim pozbawiony wszelkich grudek. Uzyskamy także lekkie i puszyste muffinki. Dzięki przesianym składnikom wszystkie produkty będą łączyć się dużo lepiej i szybciej podczas mieszania.

Dodaj do nich wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj. Odstaw zmieszane składniki i przejdź do kolejnego kroku.

W misce od miksera utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbij pojedynczo jajka, miksując po dodaniu każdego. Do jajek z mąką dodaj odłożone wcześniej suche składniki z odmierzonym likierem lub aromatem — wymieszaj łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Gdy ciasto jest już gotowe, nagrzej piekarnik do 170 stopni. Na blachę wyłóż papilotki i umieść w nich masę do 3/4 wysokości. Piecz muffinki przez 25 minut, do suchego patyczka, a następnie pozostaw do ostudzenia.

Pamiętaj, żeby krem wykonać nawet dzień przed przygotowaniem babeczek!

Śmietanę podgrzej na małym ogniu, tak aby się nie zagotowała. Gdy jest już dość gorąca, skręć ogień pod garnuszkiem i dodaj do niego białą czekoladę. Poczekaj około 2 minut, a następnie wymieszaj, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. W ten sposób otrzymasz jednolitą masę czekoladową. Po wykonaniu tej czynności należy ją ostudzić i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie wyjmij ją, a następnie zmiksuj aż do otrzymania gęstego kremu.

Gdy wszystko jest już gotowe, ostudzone babeczki możesz udekorować. Wydrąż w nich małą dziurkę, aby umieścić w środku przygotowany wcześniej dżem. W międzyczasie wysyp na suchą patelnię wiórki kokosowe i podpraż do złotego koloru, ciągle mieszając. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie na wierzch babeczek dodaj wykonany krem czekoladowy. Dla wygody skorzystaj z rękawa cukierniczego. Na samym końcu możesz na środku umieścić pralinkę Raffaello i posypać całość płatkami kokosowymi.

Przygotowane i wystudzone babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego.

Inny wariant muffinek Raffaello

Babeczki Raffaello można wykonać na kilka sposobów. Ten drugi jednak jest znacznie szybszy, gdyż nie ma konieczności wkładania kremu do lodówki na 12 godzin, zanim położysz go na muffinkach.

Suche składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 125 g cukru,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 sztuk pralin Raffaello.

Mokre składniki

  • 1 jajko,
  • 250 g kwaśniej śmietany 18% (lub 12%),
  • 3 łyżki likieru Malibu (lub inny likier kokosowy)
  • 80 ml oleju (opcjonalnie).

Składniki na krem

  • 100 g białej czekolady,
  • 400 g twarożku śmietankowego (lub sernikowego),
  • 95 g cukru pudru,
  • 200 g śmietany kremówki 30% (lub 36%),
  • 60 g mleka w proszku.

muffinki Raffaello z dodatkiem owoców

Przygotowanie

Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia należy przesiać przez sito. Do suchych składników dodaj płatki kokosowe oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie całe jajka roztrzep z olejem oraz śmietaną i dodaj to wszystko do mąki, ponownie mieszając do całkowitego połączenia się składników. Do powstałego surowego ciasta wlej przygotowane Malibu, lub inny likier kokosowy.

Gotowe ciasto rozlej do foremek do 3/4 wysokości, a następnie blachę z babeczkami umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podczas gdy muffinki się pieką, możesz przejść do przygotowania kremu czekoladowego, którego wykonanie zajmie tylko chwilę.

Czekoladę dodaj do śmietanki kremówki — w kąpieli wodnej rozpuść całkowicie czekoladę. W międzyczasie twarożek utrzyj z cukrem pudrem i z mlekiem w proszku. Następnie gotową czekoladę — już przestudzoną — wlej do przygotowanego twarożku. Do powstałego kremu czekoladowego dolej śmietankę i miksuj do otrzymania puszystego kremu.

Na wyrośnięte i wystudzone już babeczki dodaj wykonany krem z białej czekolady. Możesz śmiało zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego, dzięki czemu zajmie to mniej czasu i zapewni estetyczne wykończenie muffinek. Na sam koniec połóż jedną pralinkę Raffaello na każdej z babeczek. Możesz także udekorować je płatkami kokosowymi lub białą czekoladą.

Smacznego.

Już wiesz, z którego przepisu skorzystasz najpierw? 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.