Pyszne ciasto stracciatella to prawdziwa uczta dla podniebienia, kt贸re wyczaruje u艣miech na twarzach wszystkich, kt贸rzy go spr贸buj膮. To deser, kt贸ry 艂膮czy w sobie doskona艂膮 harmoni臋 kruchego, delikatnego ciasta z intensywnym smakiem roztopionej czekolady. Niezale偶nie od tego, czy jeste艣 do艣wiadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoj膮 przygod臋 z pieczeniem, nasze przepisy na ciasto straciatella s膮 dostosowane do r贸偶nych poziom贸w umiej臋tno艣ci. Sprawd藕, jak wykona膰 ten fenomenalny deser!

Czym jest stracciatella?

Stracciatella to rodzaj kremowego lub mlecznego deseru, kt贸ry jest tradycyjnie przygotowywany z mleka, 艣mietany, cukru i kawa艂k贸w czekolady. Charakterystyczn膮 cech膮 stracciatelli s膮 te ma艂e kawa艂ki czekolady, kt贸re s膮 rozprowadzone r贸wnomiernie w kremowej masie. Te kawa艂ki czekolady nadaj膮 deserowi delikatny, ale wyra藕ny smak czekolady, kt贸ry jest doskonale zbalansowany z kremowym smakiem.

Nazwa stracciatella pochodzi od w艂oskiego s艂owa 鈥瀞tracciato鈥, kt贸re oznacza 鈥瀝ozdarte鈥 lub 鈥瀙oszarpane鈥. Jest to odniesienie do sposobu, w jaki kawa艂ki czekolady s膮 rozprowadzane w kremie, tworz膮c efekt 鈥瀝ozerwanych鈥 p艂atk贸w czekolady. To w艂a艣nie ten niepowtarzalny wygl膮d i smak sprawiaj膮, 偶e stracciatella jest tak popularna w艣r贸d mi艂o艣nik贸w s艂odyczy.

Stracciatella jest cz臋sto podawana jako lody, ale mo偶na j膮 r贸wnie偶 znale藕膰 w postaci krem贸w, nadziewanych ciastek, ciast, ciasteczek, a nawet gor膮cych napoj贸w, takich jak kawa czy gor膮ca czekolada. Jest to deser uniwersalny, kt贸ry doskonale komponuje si臋 z r贸偶nymi smakami i konsystencjami, tworz膮c niezwykle smaczne kompozycje.

Je艣li uwielbiasz s艂odycze, koniecznie spr贸buj stracciatelli. Jej delikatny smak czekolady w po艂膮czeniu z kremowym wn臋trzem z pewno艣ci膮 dostarczy Ci niezapomnianych dozna艅 smakowych. Co wi臋cej, mo偶esz wykorzysta膰 stracciatell臋 jako sk艂adnik do przygotowywania r贸偶nych deser贸w, takich jak muffinki, nale艣niki czy brownie, aby wzbogaci膰 ich smak i nada膰 im nieco w艂oskiego uroku. Stracciatella to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskona艂a opcja dla wszystkich mi艂o艣nik贸w czekolady oraz fenomenalny dodatek do ciast.

 

lody stracciatella

Pyszne ciasto straciatella – sprawdzone przepisy

Tradycyjne ciasto straciatella

Sk艂adniki na ciasto:

  • 200 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao),
  • 125 g mas艂a,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g m膮ki,
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sk艂adniki na mas臋:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 艂y偶ki cukru pudru,
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 g czekolady mlecznej, pokrojonej na kawa艂ki.

Spos贸b przygotowania:

Rozpu艣膰 czekolad臋 i mas艂o w k膮pieli wodnej lub w mikrofal贸wce. Mieszaj, a偶 uzyskasz g艂adk膮 mas臋. Odstaw, aby przestyg艂o. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym, a偶 masa stanie si臋 puszysta. Stopniowo dodawaj przestudzon膮 czekolad臋 do masy jajecznej, ca艂y czas mieszaj膮c. W osobnej misce wymieszaj m膮k臋, proszek do pieczenia i s贸l. Nast臋pnie dodaj t臋 mieszank臋 do masy czekoladowej i dok艂adnie wymieszaj. Dodaj kawa艂ki czekolady do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia o 艣rednicy 22-24 cm.

Teraz przygotuj nadzienie mascarpone. W misce wymieszaj ser mascarpone, kawa艂ki czekolady, cukier puder i ekstrakt waniliowy, a偶 uzyskasz g艂adk膮 konsystencj臋. Na wierzch ciasta wy艂贸偶 r贸wn膮 warstw臋 nadzienia mascarpone. Przy pomocy widelca lub no偶a, delikatnie przemieszaj nadzienie mascarpone z ciastem, tworz膮c efekt stracciatella. Piecz ciasto w nagrzanym do 180掳C (350掳F) piekarniku przez oko艂o 25-30 minut, a偶 wierzch b臋dzie lekko 艣ci臋ty, ale wci膮偶 mi臋kki w 艣rodku. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygni臋cia. Mo偶esz je poda膰 jako ciasto letnie, posypuj膮c cukrem pudrem lub poda膰 z kulk膮 lod贸w waniliowych.

Ciasto straciatella z truskawkami bez pieczenia

Sk艂adniki na sp贸d:

  • 250 g herbatnik贸w (mo偶esz u偶y膰 herbatnik贸w digestive lub innych)
  • 150 g roztopionego mas艂a.

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek, umytych i pokrojonych w plastry,
  • 2 艂y偶ki cukru.

Warstwa serowa:

  • 500 g serka homogenizowanego typu waniliowego,
  • 200 g 艣mietany 30% lub bita 艣mietana,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego.

Warstwa stracciatelli:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej i ostudzonej,
  • 100 ml 艣mietany 30%,
  • 2 艂y偶ki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji.

Spos贸b przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania dna ciasta. W malakserze lub przez umieszczenie herbatnik贸w w torbie i rozgnieceniu ich wa艂kiem rozkrusz herbatniki na drobne kawa艂ki. Dodaj roztopione mas艂o do rozkruszonych herbatnik贸w i dok艂adnie wymieszaj, aby uzyska膰 jednolit膮 mas臋. Wy艂贸偶 sp贸d tortownicy o 艣rednicy 24 cm papierem do pieczenia. Dociskaj膮c 艂y偶k膮 lub d艂oni膮, wyr贸wnaj sp贸d ciasta. Umie艣膰 tortownic臋 w lod贸wce i pozostaw do sch艂odzenia przez oko艂o 30 minut. W mi臋dzyczasie przygotuj warstw臋 truskawkow膮. W misce wymieszaj pokrojone truskawki z 2 艂y偶kami cukru i pozostaw na chwil臋, aby pu艣ci艂y sok. Nast臋pnie przygotuj warstw臋 serow膮. W osobnej misce wymieszaj serek homogenizowany, 艣mietan臋, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dok艂adnie wymieszaj, a偶 uzyskasz g艂adk膮 mas臋. Wyjmij tortownic臋 z lod贸wki i r贸wnomiernie roz艂贸偶 na jej spodzie warstw臋 truskawkow膮.

Na warstwie truskawkowej roz艂贸偶 r贸wn膮 warstw臋 serow膮. Teraz czas na warstw臋 stracciatelli. W rondelku podgrzej 100 ml 艣mietany, a偶 zacznie wrze膰. Nast臋pnie zdejmij rondel z ognia i dodaj roztopion膮 czekolad臋 oraz 2 艂y偶ki cukru pudru. Mieszaj, a偶 sk艂adniki dobrze si臋 po艂膮cz膮. Pozw贸l ostygn膮膰 przez kilka minut. Delikatnie rozlej warstw臋 stracciatelli na warstw臋 serow膮 w tortownicy. Wstaw ciasto do lod贸wki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na ca艂膮 noc, aby wszystkie warstwy dobrze si臋 sch艂odzi艂y i po艂膮czy艂y. Przed podaniem udekoruj ciasto kawa艂kami truskawek.

Podsumowanie

Ciasto stracciatella to pyszny i szybki spos贸b na przygotowanie deseru. Po艂膮czenie delikatnego biszkoptu z kawa艂kami czekolady sprawia, 偶e ciasto ma wyj膮tkowy smak i tekstur臋. Nale偶y zaznaczy膰, 偶e przygotowanie tego deseru jest proste i nie wymaga specjalnych umiej臋tno艣ci kulinarnych. Ciasto stracciatella to doskona艂y wyb贸r, gdy chcemy przygotowa膰 co艣 smacznego na szybko, a jednocze艣nie zaskoczy膰 naszych go艣ci pysznym deserem.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.