Jeśli lubicie warstwowe ciasta z delikatnym kremem, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Kubanka to pysznie ciasto z kakaowym biszkoptem i delikatnym kremem, który rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się zarówno jako słodki dodatek do kawy, jak i wypiek na rodzinne przyjęcie czy święta. Ciasto Kubanka nie jest trudne w wykonaniu, a smakuje naprawdę obłędnie, dlatego koniecznie sprawdź ten przepis!

Ciasto kubanka — krok po kroku

Kubanka to delikatne ciasto o ciekawej mieszance smaków. Słodkość kremu i kakaowy smak biszkoptów przełamuje smak dżemu. Wszystko to nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również apetycznie wygląda. Ciasto najlepiej jest zrobić dzień wcześniej, aby całość mogła dobrze zastygnąć. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz opis poszczególnych etapów robienia ciasta.

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę czekoladową

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego — np. nutelli,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka masła.

Składniki na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki gorącej wody.

Dodatkowe składniki:

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych,
  • 1 opakowanie herbatników maślanych,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady białej,
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego.

Poncz — opcjonalnie

  • 1/2 szklanki naparu z kawy,
  • 2 łyżki wódki.

przygotowywanie ciasta

Ciasto kubanka — wykonanie

Wykonanie ciasta najlepiej zacząć od zrobienia biszkoptów. Warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Na początek oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do suchej miski, posypujemy szczyptą soli, ustawiamy wysokie obroty miksera i całość ubijamy na puszystą pianę. Cały czas ubijając, należy stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i pojedynczo dodajemy żółtka. Gdy składniki masy jajecznej się połączą, wsypujemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy (24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut do suchego patyczka.

Teraz czas na krem czekoladowy. Do miski odlewamy jedną szklankę mleka, które następnie mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Resztę mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość należy ponownie zagotować, aż powstanie gęsty budyń. Krem budyniowy pozostawiamy do ostygnięcia, przykrywając wierzch folią spożywczą. Gdy budyń ostygnie, ucieramy masło na puszystą masę i cały czas miksując, stopniowo dodajemy do niego krem budyniowy. Na koniec dodajemy Nutellę lub inny krem czekoladowy i mieszamy do połączenia.

Kolejnym etapem jest bita śmietana. Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach i stopniowo dodajemy cukier puder, aż uzyskamy sztywną pianę. Do masy można także dodać żelatynę dla uzyskania większej sztywności.

Kiedy kakaowy biszkopt ostygnie, możemy przystąpić do układania kolejnych warstw ciasta. Jeśli wybieramy wersję z ponczem, to na początku musimy zmieszać jego składniki i delikatnie nasączyć biszkopt. Jeśli ciasto będzie jedzone nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci, wtedy musimy zrezygnować z ponczowania.

Na biszkopt wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy go szpatułką. Na to układamy warstwę herbatników kakaowych, które pokrywamy dżemem z czarnej porzeczki. Następną warstwę tworzą herbatniki maślane przykryte bitą śmietaną. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą lub kakao. Tak przygotowane ciasto kubanka wkładamy do lodówki na jedną noc.

proces robienia ciasta w domu

Ciasto kubanka — podsumowanie

Jak widać, przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt trudne — wystarczy jeden biszkopt, jedna masa i trochę bitej śmietany. Reszta składników to gotowe produkty nie wymagające specjalnego przygotowania. Delikatny krem z dodatkiem Nutelli, kakaowy biszkopt i wyrazisty smak dżemu tworzą wyjątkowo smaczną kombinację i sprawiają, że ciasto szybko znika z talerza i na długo zostaje w pamięci każdego smakosza. Zapisz przepis i przekonaj się sama!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.