Sięgając pamięcią w przeszłość, w beztroskie lata dzieciństwa, widzę moją babcię w kraciastym fartuszku kzątającą się po kuchni i  piękny zapach pieczonego ciasta unoszący się w całym domu… już wiem, że przygotowuje swój ulubiony kruchy placek dla kochanych wnuków, które zajadały się nim, ledwo babcia zdążyła podać na talerzu. Nie jest to rodzaj wymyślnego i skomplikowane tortu, ale (nie)zwykły, prosty placek, który oczarowuje swoim pysznym smakiem. A przecież nie od dzisiaj wiadomo,  że ,,piękno tkwi w prostocie”. Czasem najprostsze rzeczy, okazują się tymi najważniejszymi. Tak samo jest z tym ciastem. To, że przenosi w czasy dzieciństwa to jedno, ale, że jest prosty w przygotowaniu to druga kwestia, jakże istotna. W codziennym zabieganiu nie mamy czasu na upieczenie ciasta dla swoich bliskich, a przecież to, co przygotowujemy sami, wkładając serce – jest o wiele bardziej wartościowe, niż nawet najdroższe ciasto z cukierni.  Na przestrzeni lat przepis był modyfikowany, ale podstawa czyli pysze śliwkowe powidło i kruche ciasto – pozostała. Chcesz się przekonać w jaki sposób tak  proste i łatwe w wykonaniu ciasto skradnie Twoje serce? Poznaj nasz sprawdzony przepis na pyszne kruche ciasto z powidłami i wetknij go między swoje przepisy.

Z czym to się je?

To ciasto niewątpliwie kojarzy mi się z jesienią, kiedy w chłodne dni  znosimy ze spiżarni i otwieramy zrobione wcześniej przetwory, aby wykorzystać je m.in do kulinarnych celów wyciągając zgromadzone przepisy. Właśnie do naszego kruchego ciasta z powidłami, potrzebny jest nam dobrej jakości produkt, który moglibyśmy wykorzystać w swoim przepisie. A co jeśli nie masz dostępu do takiego przetworu? Nie ma co się martwić! Z całą pewnością możesz skorzystać z takiego powidła http://www.poltino.pl/pl/b2b/cty/powidla , wykonanego z najwyższej jakości śliwek węgierek, gdzie na 100 g powidła przypada aż 176 g owoców, a jego smak jest wyrazisty, połączony z przyjemną, delikatną konsystencją. Jeśli odpowiednie powidło, będące podstawą ciasta, jest już przygotowane, czas na pozostałe produkty: masło, śmietana, jajka, mąka, cukier kryształ, cukier puder, 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy. Sprawdź, jak niewiele produktów potrzeba, aby upiec fajne, solidne ciasto na które możemy zaprosić swoich znajomych, bo najlepsze przepisy to te sprawdzone.

 

powidło śliwkowe

Nasz sprawdzony przepis:

Składniki z których zrobimy kruche ciasto:

  • 4 szklanki mąki ( najlepiej sprawdzonej) pszennej lub tortowej,
  • 250 g masła.
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 żółtka (nie wyrzucaj białek, będę potrzebne na później),
  • 2 szklanki napełnione powidłami śliwkowymi,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  1. Wysyp mąkę, umieść w środku twarde masło, posiekane na mniejsze kawałki, następnie dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i z tych składników zagniataj ciasto. Jeśli napotykasz na problem ze zbiciem ciasta w kulę, dodaj łyżkę lub dwie śmietany, co powinno stanowczo ułatwić zadanie.
  2. Gotową kulę ciasta podziel  na trzy równe części, do jednej dodaj 3 łyżki kakao, ponownie zagnieć i odłóż wszystkie trzy do lodówki na okres czasu równy nie mniej niż jedną godzinę. Po upływie tego czasu, wyjmij  ciasto, a blaszkę wyściel papierem do pieczenia. Rozpocznij teraz ubijanie białek (mamy nadzieję, że ich nie wyrzuciłaś).
  3. Kiedy piana jest gotowa, zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną część ciasta. Tą warstwę pokryj obficie przygotowanymi wcześniej śliwkowymi powidłami. Teraz przyda Ci się  część, do której dodawaliśmy kakao. Na warstwę powidła ponownie zetrzyj  teraz kakaowe ciasto na tarce, tak jak wcześniej, a następnie na nim wyłóż  ubitą pianę z białek.
  4. Na koniec, sięgnij po ostatnią już część ciasta, która pozostała i zetrzyj je na samą górę. Tak przygotowane ciasto, włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Kiedy ostygnie, całość możesz zwieńczyć posypując cukrem pudrem.

 

Czy możesz coś jeszcze dodać?

Zawsze znajdzie się ktoś, kto udoskonala przepisy,  ubogacając je swoimi spostrzeżeniami i wypróbowanymi sposobami. Nam udało się zebrać garść inspiracji, na które natrafiliśmy piekąc już po raz kolejny babcine ciasto. Podobne przepisy z powidłami zawierają właśnie tego typu modyfikacje z których możesz skorzystać:

  1. Jeśli chodzi o pianę z białek, w trakcie ubijania dodaj  do niej budyń w proszku lub kisiel, z pewnością smak okaże się ciekawszy i zmieni to troszkę kolor piany, która przejmie go trochę od użytego produktu.
  2. Posiadając skórkę pomarańczową, możesz ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć (lepszy aromat) i dodać do ciasta. Taki naturalny, pomarańczowy zapach, wpłynie na poprawienie walorów  aromatycznych.
  3. Zamiast ubijać pianę z białek, możesz wykonać krem z serka mascarpone i śmietany kremówki. Mianowicie w trakcie ubijania śmietany (posłodzonej cukrem pudrem) dodawaj łyżkami serek mascarpone, do całkowitego połączenia. W połączeniu z dobrej jakości powidłami śliwkowymi, taki krem zapewni świetne tło niczym delikatny obłoczek  dla zdecydowanej śliwkowej nuty.
  4. Alternatywą dla  cukru pudru jeśli chodzi o ozdobienie  kruchego ciasta na wierzchu, będzie ozdobienie paskami, z  przygotowanej polewy czekoladowej, tworząc artystyczny nieład esów-floresów.

 

Oddaliśmy w Twoje ręce nasz sprawdzony przepis, który mamy nadzieję spodoba Ci się i nabierzesz ochoty, aby wykonać takie ciasto w domu. Kruche, delikatne a zarazem wyraziste, to tylko niektóre cechy, jakimi można je opisać. Ciasto, jak już wiesz nie jest ani trudne ani czasochłonne, ale za to jego smak  satysfakcjonuje nawet wybrednych smakoszy słodkości.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.