Ciasta z owocami kochają chyba wszyscy. Delikatnie słodki, waniliowy spód i delikatnie kwaśne owoce tworzą kompozycję idealną: kruchą, lecz wilgotną i delikatną równocześnie. Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie takie ciasta znikają błyskawicznie. Zwłaszcza jesienią, kiedy zapotrzebowanie na owoce trudno jest zaspokoić. Oto przepis na wspaniałe kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami bez mleka i jaj – doskonały dla osób nietolerujących tych składników.
Wegańskie kruche ciasto
Ciasto to nie zawiera mleka ani jajek, dzięki czemu jest idealne dla alergików oraz wegan. Pomimo, że ciasto nie zawiera masła, dodatek cukru lub aromatu waniliowego sprawia, że jest ono równie dobre jak tradycyjne ciasta kruche na maśle.
Ciasto z tego przepisu piekłam już wiele razy. Praca z samym ciastem jest bardzo wdzięczna. Fajne jest to, że można nim wylepić foremki dowolnej wielkości, np. większą formę na podwieczorek dla rodziny + mniejszą na lunch do pracy.
W moim przepisie użyłam truskawki i rabarbar, ale oczywiście można dodać inne owoce (świeże lub mrożone). Mogę polecić osobiście wypróbowane: maliny, jagody, czarne i czerwone porzeczki, a nawet jabłka.
Kokosowa kruszonka bez masła
Kruszonka ma intensywnie kokosowy smak, można do niej dodać również dodatkowe składniki wg własnych upodobań, np. płatki migdałów, płatki jaglane lub owsiane.
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 2 garści wiórków kokosowych (uwaga: każda dodawana osobno)
Składniki na nadzienie owocowe:
- 500 g rabarbaru
- 200 g truskawek lub malin (świeże lub mrożone, mrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść razem (tutaj wykorzystujemy tylko 1 szklankę wiórek kokosowych), owinąć folią aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, odłożyć część mieszczącą się w garści, a pozostałą częścią wylepić natłuszczoną uprzednio formę.
Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.
Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe plasterki, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami nadzienia i przełożyć na podpieczony spód.
Do pozostałej części ciasta dodać garść wiórków kokosowych i ponownie zagnieść, pokruszyć na owoce. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30-35 minut.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.