Planujesz imprezę i nie wiesz, co przyrządzić, aby zaskoczyć swoich gości i rozpieścić ich podniebienia? Mamy dla Ciebie świetną i sprawdzoną propozycję – ciasto Kilimandżaro, które nie ma sobie równych i przenosi w niebiański wymiar. Jest szybkie i proste, a smakuje obłędnie. Sprawdź jak je przygotować!

Kilimandżaro – raj na ziemi

Kilimandżaro to ciasto puszyste niczym chmurka. Orzeźwiająca masa jabłkowa oraz aksamitny krem budyniowy sprawia, że jest to idealny wybór na niedzielny deser w upalne dni lub wypiek dla znajomych. Całość dopełnia czekoladowy biszkopt oraz kawałki czekolady, które dodają smak i cieszą każdego łasucha – mniejszego, jak i tego dorosłego. Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Krok po kroku pomożemy Ci przygotować to wyjątkowe ciasto. Zapewniamy, że na zawsze zagości już w Twoim sercu oraz domu, a pytania o przepis nie będą miały końca. Zaczynajmy!

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 1,5 kg jabłek (szczególnie dobrze sprawdzą się renety)
  • 2 galaretki (mogą być pomarańczowe lub brzoskwiniowe)
  • 2 łyżki masła

Krem budyniowy

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Pierwszy krok – zaczynamy od oddzielenia jajek. Następnie ubijamy białka z dodatkiem odrobiny soli, a potem dodajemy stopniowo cukier. Jeśli piana już jest sztywna to znak, że wykonałeś świetną robotę. Ciągle mieszając, dodajemy żółtka, a potem mąkę, kakao, olej oraz proszek do pieczenia. Masa powinna być jednolita i na pewno taką udało Ci się przygotować. Przygotuj blachę (20×30), połóż na niej papier do pieczenia i wylej ciasto. Teraz czas na pieczenie. Ustaw piekarnik na 180 stopni i odczekaj 30 minut. Jeśli poznasz, że ciasto już jest dobrze upieczone – ostrożnie wyjmij blachę.
  2. Drugi krok – pora zabrać się za mus jabłkowy. Obierz dokładnie jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarle. W międzyczasie rozpuść w garnku masło i dodaj owoce. Wszystko przez chwilkę zagotuj, a następnie dodaj galaretki i energicznie mieszając, poczekaj aż się całkowicie rozpuszczą. Odstaw mus do wystygnięcia.
  3. Trzeci krok – masz teraz wolną chwilę, dlatego możesz rozpocząć pierwszy etap przekładania ciasta, tym co już zdążyłeś przygotować. Nasącz porządnie biszkopt (przekrojony na połowę) wodą z dodatkiem soku z cytryny, a potem dokładnie rozsmaruj masę jabłkową. Wstaw do lodówki.
  4. Czwarty krok – mmm budyń – czyli to, co lubimy najbardziej! W 3/4 szklanki mleka dodaj żółtka, mąkę i dokładnie wszystko rozbij. Pozostałą ilość mleka należy zagotować z cukrem. Jeśli widzisz, że mleko się gotuje, to dodaj zawiesinę. Poczekaj, aż całość się zagotuje, aż do czasu uzyskania konsystencji budyniowej. Później odstaw do ostygnięcia. Teraz utrzyj masło i dodawaj stopniowo wystygnięty krem.

Piąty krok – czas dokończyć ciasto. Wyłóż krem budyniowy na mus jabłkowy. Następnie przykryj je drugą połową biszkoptu czekoladowego. GOTOWE!

Podane przepyszne Kilimandżaro

Polecamy

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak ciasta, polecamy zrobić na wierzch polewę. Czekolada i jeszcze więcej czekolady! Potrzebujesz do tego czekoladę mleczną lub gorzką (w zależności od tego, jaką lubisz). Rozpuść ją w kąpieli wodnej i rozsmaruj na biszkopcie. Gotowe ciasto posyp kokosem lub migdałami, aby nie zachwycało tylko smakiem, ale też wyglądem.

 

Kilimandżaro jako tort urodzinowy

Organizujesz swoje urodziny bądź świętujesz jakąś ważną okazję? Oczywiście tort to podstawa, bez której trudno sobie wyobrazić ten wielki dzień. To musi być coś unikatowego, co zapadnie w pamięci wszystkich gości – właśnie taki jest Kilimandżaro. W swojej prostocie ma coś nietuzinkowego i wystarczy tylko jeden kęs, aby się w nim zakochać do szaleństwa. Nie musisz już przeszukiwać dziesiątki blogów kulinarnych w poszukiwaniu odpowiedniego tortu. Co więcej, nie przepłacisz za ciasto w cukierni. Wszystko możesz zrobić samodzielnie i to z jeszcze lepszym efektem. Gwarantujemy, że jeśli spróbujesz go raz, to od razu pojawi się on na pierwszym miejscu w Twoim zeszycie z przepisami. Do dzieła!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.