Herbata jest znanym i lubianym napojem. W zasadzie pija się ją niemal codziennie o różnych porach dnia. Ciasto herbaciane natomiast, jest czymś mniej oczywistym, lecz czymś, co z pewnością zaskoczy nie jednego smakosza słodkości.

Ciasto herbaciane

Może ono być świetnym dodatkiem do popołudniowej herbaty, jak i smakowitym drugim śniadaniem, któremu będzie towarzyszyć świeżo zaparzona kawa. Ciasto herbaciane sprawdzi się także jako słodka przekąska. 

Charakteryzuje się ono chrupiącą skorupką dzięki skarmelizowanemu cukrowi trzcinowemu i wilgotną konsystencją wewnątrz. Ponadto jest całkiem proste w przygotowaniu. Takie ciasto można także podawać z dodatkami, jak suszone owoce, czy pyszna polewa czekoladowa.

Poniżej przedstawiamy przepis na ucierane ciasto herbaciane z dodatkiem korzennych przypraw, które będzie oblane czekoladową polewą. Warto zapamiętać, że te dodajemy tylko do jednej części ciasta, przez co wypiek będzie dwukolorowy. Jeżeli ktoś nie lubi korzennych przypraw, bez problemu może zrobić ciasto bez ich dodatku, wtedy będzie ono jednokolorowe.

Ciasto herbaciane z polewą

Przepis na ciasto herbaciane z polewą czekoladową

Żeby przygotować ciasto, najpierw należy zgromadzić niezbędne składniki.

  • 300 ml mocnej, czarnej herbaty, np. earl grey (najlepiej wybierać herbatę dobrej jakości),
  • 450 g mąki pszennej,
  • 70 ml oleju (niecała 1 szklanka),
  • 3 jajka,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru białego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie 1 łyżeczka sody oczyszczonej),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 0,5 łyżeczki kardamonu.

Składniki na polewę czekoladową:

  • pół kostki masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady (opcjonalnie można zrobić polewę tylko z gorzkiej, albo z mlecznej czekolady).

Ciasto herbaciane — przepis

Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się jedynie do kilku czynności. Pierwszą z nich jest przygotowanie formy do pieczenia o wymiarach mniej więcej 21 × 21 cm. Następnie ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Formę natłuszczamy i oprószamy mąką. Możemy ją wyłożyć także papierem do pieczenia.

Wykorzystaj dwie szklanki mąki i nie tylko

Kolejnym krokiem jest zaparzenie herbaty (najlepiej użyć dwóch saszetek na 300 ml wody). Ucieramy 3 jajka wraz z cukrem trzcinowym, do momentu otrzymania puszystej masy. Otrzymaną masę łączymy z olejem i kolejno dodajemy do niej zaparzoną, lekko przestudzoną herbatę. Całość miksujemy i stopniowo podczas miksowania dodajemy do masy 2 szklanki mąki oraz sodę oczyszczoną.

Podziel ciasto na dwie części i połącz z nimi pozostałe suche składniki

Kiedy ciasto będzie gotowe, dzielimy je na dwie części. Jedną z nich łączymy z cukrem waniliowym, a drugą z przygotowanymi wcześniej przyprawami korzennymi. Do formy przelewamy ciasto korzenne, a następnie na nie wykładamy ciasto bez przypraw. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, najlepiej na środkową półkę i pieczemy około 30- 40 minut. Podczas pieczenia warto zrobić test suchego patyczka.

Przygotowanie ciasta

Przygotuj polewę

Przygotowujemy naczynie, np. rondelek. Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia. Rondelek umieszczamy na palniku i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. W czasie, kiedy masło będzie się roztapiać, siekamy czekoladę na mniejsze kawałki. Roztopione masło zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego czekoladę. Całość delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników. Gotowe!

Ukończ ciasto herbaciane

Upieczone ciasto herbaciane pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie oblewamy go polewą. Najlepiej polewę z czekolady przygotować pod koniec wypieku ciasta, gdyż im będzie ona cieplejsza, tym lepiej się rozprowadzi po wypieku. Kiedy polewa wystygnie, zrobi się twardsza. Pyszny deser na bazie świeżo zaparzonej herbaty jest gotowy!

Podsumowanie

Ten fantastyczny przepis możesz wykorzystać na każdą okazję. Warto pamiętać, że można podawać je z wieloma dodatkami, jak konfitury, słodkie powidła, bakalie, takie jak rodzynki, świeże owoce, np. morele i wiele innych! Można również wykazać się inwencją twórczą i przygotować smaczne, wilgotne ciasto herbaciane z własnymi ulubionymi dodatkami!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.