Jesteś miłośnikiem muffinek oraz kawy? Mamy dla Ciebie świetną wiadomość! Możesz połączyć te dwie przyjemności i delektować się pyszną kawową muffinką, która oprócz swojego pysznego i miękkiego ciasta, ma też mocny smak kawy, który niemal każdy z nas uwielbia. Jest to świetna propozycja na deser i słodką przekąskę, którą możesz zaserwować swojej rodzinie, bądź też przyjaciołom podczas weekendowego spotkania. Muffinki kawowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nie powinieneś mieć żadnych problemów. Zatem jeśli masz wolne 30 minut, nie wiesz, jak produktywnie wykorzystać ten czas i masz ochotę na coś słodkiego – czas wybrać się do kuchni i przygotować przepyszne muffinki kawowe!

Muffiny kawowe palce lizać

 

Do przygotowania tych kawowych babeczek nie potrzebujesz zbyt wielu składników, bez wątpienia to ogromna zaleta. Nie musisz marnować czasu na godzinne zakupy w supermarkecie w poszukiwaniu trudnych do zdobycia towarów. Wszystko masz pod ręką, ponieważ takie produkty są stale dostępne w kuchennej szafce oraz lodówce. Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszy jest tutaj smak kawy, który musi się wyróżniać. Przygotowując napar kawowy warto skorzystać z expressu bądź też kawiarki, a aromat kawy będzie mocno wyczuwalny. Nie przedłużajmy! Czas zabrać się do pracy.

 

Składniki

Składniki są podane na około 7 muffinek. Jeżeli potrzebujesz więcej, to podwój proporcje 🙂

  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku

 

Przygotowanie

  1. Pierwszy etap – zaczynamy od puszystej masy. Dokładnie utrzyj masło z cukrem (najlepiej używając do tego miksera). Kolejno dodawaj jajka, ciągle miksując. Jeżeli masę mamy już gotową, pora dodać suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj po to, aby produkty dobrze się połączyły. Ostatnią rzeczą, którą dodamy, jest mleko. Ponownie, czas na mieszanie.
  2. Drugi etap – a teraz nasz najważniejszy składnik – kawa. Możesz dodać ją w proszku lub też rozpuścić. Jeżeli chciałbyś uzyskać mocniejszy smak, to zalecamy tę drugą opcję. Kawę należy rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, odstawić i poczekać do momentu, aż całkowicie wystygnie.
  3. Trzeci etap – nasze ciasto należy podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodajemy naszego głównego bohatera, czyli kawę i dokładnie mieszamy całość. Będziesz potrzebował foremek, które koniecznie trzeba wyłożyć papilotkami, aby ciasto się nie przykleiło. Jako pierwszą dodaj białą masę do połowy foremki. Następnie masę z dodatkiem kawy. Pamiętaj, aby zostawić minimum 1 cm przerwy od góry, ponieważ ciasto będzie rosnąć w piekarniku i mogłoby się wylać.

Czwarty etap – to już ostatni, ale najważniejszy. Nastaw piekarnik na 170 stopni i piecz muffiny około 25 minut. Po tym czasie, otwórz piekarnik i sprawdź, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Na pewno poczujesz ten niesamowity zapach, który będzie się unosił w całym domu. Widzisz jakie to proste?

 

 

 

Przepyszne muffinki kawowe podane z filiżanką gorącej kawy

Puszysty krem

Co zrobić, aby nasza muffinka kawowa wyglądała jeszcze apetyczniej? Oczywiście nie może na niej zabraknąć kremu. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a różnica w smaku i wyglądzie będzie od razu wyczuwalna. Będziesz potrzebował 300 śmietanki kremówki, 2 łyżki mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru. Wszystkie składniki umieść w misce i ubijaj, aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę olejku waniliowego. Krem przełóż do woreczka cukierniczego po to, aby lepiej Ci było udekorować muffinkę i żeby się pięknie prezentowała. Różnica zauważalna nieprawdaż?

 

Polewa czekoladowa

Czekolada zawsze dodaje smaku, tak też jest w przypadku kawowych muffinek. Wybierz czekoladę, którą najbardziej lubisz, może być mleczna lub gorzka. Podgrzej do momentu wrzenia 75 ml śmietanki kremówki 36%. Zdejmij garnek z gazu i dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj jeszcze kilka minut, a następnie ponownie wszystko zamieszaj. Powinieneś uzyskać gładką konsystencję czekoladowego sosu. Rozlej polewę na muffinki. Jeżeli masz ochotę, to można jeszcze posypać je startą czekoladą lub też zmieloną kawą, której nigdy za dużo. Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.