Czy istnieje pyszna, słodka przekąska, lub deser, które można przygotować na wiele okazji? Okazuje się, że tak. Z powodzeniem mogą to być muffiny. Muffinki można przygotować z różnymi dodatkami, tworząc wyjątkowe smaki.

W tym poradniku przedstawimy przepis na muffinki jabłkowe, które z pewnością zachwycą podniebienie nie jednej osoby. Jeżeli zatem chcesz poznać przepis na pyszne muffinki z jabłkami – zapraszamy!

Muffinki z jabłkami, muffinki klasyczne i wiele innych — skąd się wzięły?

Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu i procesu przygotowania muffinek z jabłkami, sprawdźmy, skąd w ogóle wziął się ten popularny przysmak. Otóż sięgnąć trzeba jeszcze przełomu X-XI wieku w Anglii, gdzie muffinki były popularnym przysmakiem dla co ciekawe — najbiedniejszych. Z czasem jednak zyskiwały coraz większe uznanie arystokracji.

Muffiny są najbardziej popularne w krajach anglosaskich, lecz w Polsce także cieszą się popularnością. Ciekawostką może być fakt, że przysmak, który wszyscy znamy, nieco różni się od protoplasty. Pierwsze muffiny powstawały z resztek czerstwego chleba, masy na ciasto, jak i ugotowanych i zgniecionych ziemniaków. Następnie z wymienionych składników lepiło się ciasto i smażyło je. W taki sposób powstawały placki, które były miękkie w środku, a twardsze na zewnątrz. Kiedy muffinki stały się popularne wśród wspomnianej arystokracji, ich skład, jak i kształt z czasem się zmieniał.

Kształt muffiny, z którym wszyscy je kojarzymy, został nadany przez Amerykanów. Co więcej, wypiek ten stał się ich dumą! Muffinki w tym kraju są chętnie spożywane na śniadanie, natomiast w krajach anglosaskich wraz do popołudniowej herbaty.

Muffiny i ich rodzaje

Muffiny, które są znane w Polsce, mają kształt niedużych babeczek w pojedynczych foremkach. Wymienić można wiele ich rodzajów smakowych, jak np.:

  • klasyczne,
  • kakaowe,
  • z kremem czekoladowym w środku,
  • z owocami — np. jabłkami,
  • słodzone miodem,

a także bardziej wytrawne rodzaje np.:

  • z serem,
  • z oliwkami,
  • z warzywami.

Muffiny mogą być podawane nie tylko jako deser, ale również jako wytrawna przystawka na przyjęcie. Bez wątpienia każda ich odmiana jest ucztą dla podniebienia zarówno najmłodszych, jak i starszych smakoszy! Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne muffinki jabłkowe!

Muffiny

Muffinki jabłkowe — przepis

Przygotowanie muffinek z jabłkami jest całkiem proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Musimy jednak pamiętać o niezbędnych składnikach. Poniżej przedstawiamy ich listę. Podane składniki wystarczą na przygotowanie około 12 sztuk muffinek.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g cukru białego lub trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu — można zastąpić zwykłym cukrem,
  • 50 g mielonych migdałów i 20 g siekanych — można pominąć.

Domowe muffinki

Przygotowanie

Proces przygotowania muffinek z jabłkami sprowadza się jedynie do kilku kroków. Poleca się przestrzegać zaleceń podanych w przepisie, gdyż w innym przypadku, babeczki mogą się nie udać!

Przygotuj piekarnik i jabłka — koniecznie usuń gniazda nasienne

Krokiem pierwszym jest przygotowanie piekarnika, jak i jabłek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Następnie formę na muffinki jabłkowe wykładamy papilotkami. Musimy przygotowane jabłka umyć i obrać ze skórki. Kolejno należy usunąć gniazda nasienne z obranych jabłek. Następnie ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach.

Wymieszaj mokre składniki

Wpierw roztapiamy masło. Następnie przygotowujemy dwa naczynia. W jednej misce mieszamy ze sobą roztopione masło, mleko i jajka. Całość roztrzepujemy za pomocą trzepaczki na gładką, jasną masę. Chętni mogą użyć miksera. W drugim naczyniu mieszać będziemy suche składniki.

Wymieszaj suche składniki

W drugiej misce mieszamy suche składniki. Wsypujemy do niej mąkę, opcjonalnie zmielone migdały, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Całość należy dokładnie wymieszać. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością niektórych składników — np. proszku do pieczenia, czy takimi jak soda oczyszczona.

Do suchych dodaj mokre składniki

Czas, aby wymieszać ze sobą wszystkie przygotowane składniki. Otóż w tym celu do suchych dodajemy mokre składniki. Ponadto dodajemy starte wcześniej jabłka i przygotowany miód — jeżeli go używamy, jeśli nie, to dodajemy nieco przygotowanego cukru. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki, do czasu połączenia się składników — lepiej do tej czynności nie używać miksera.

Ostatni etap

Proste muffinki jabłkowe już prawie są gotowe. Czas, aby przełożyć ciasto do przygotowanych foremek. Nakładamy równe porcje. Jeżeli z nich korzystamy, posypujemy po wierzchu siekanymi migdałami. Następnie tak przygotowane muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia to 25 minut. Podczas wypieku należy przeprowadzić test suchego patyczka — czasami, wystarczy krótszy czas pieczenia. Muffinki z jabłkami są zazwyczaj gotowe, gdy ich wierzch jest zarumieniony. Tak przygotowane ciasto przełożyć należy w chłodne miejsce w celu ostudzenia. Po tym czasie babeczki można podawać! Gotowe!

Co istotne, muffiny jabłkowe, udekorować można także innymi dodatkami. Z powodzeniem wykorzystać można orzechy włoskie, plasterki jabłek, czy delikatnie potrzepać cynamonem, lub kruszonką!

Podsumowanie

Muffiny, lub jak kto woli, babeczki z jabłkami są nie tylko wyśmienite, ale także zawierają wartości odżywcze — głównie przez zastosowanie miodu i owoców. Z pewnością wypiek ten podbije serca wszystkich, którzy go spróbują, zatem przygotuj je w swoim domu, bo jak widać, nie jest to nic trudnego, ani czasochłonnego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.