Wielkanocna babka to nieodłączny element świąt, symbol dostatku i piękny, dekoracyjny dodatek na stół. Pieczenie pysznej, drożdżowej babki nie należy do łatwych zadań. Czasami lubi nam uciekać z formy, innym razem nie chce rosnąć. Jak upiec babkę wielkanocną, aby była puszysta, wilgotna i obłędnie smaczna? Sprawdź nasze przepisy, a nigdy nie użyjesz już innych! 😉

Babka wielkanocna drożdżowa

Do przygotowania będziemy potrzebować:

  • dwie szklanki mąki pszennej (500 g),
  • 5 żółtek,
  • 50 g drożdży (najlepiej świeżych),
  • 300 ml mleka (dobrze, aby było lekko ciepłe),
  • 100 g cukru,
  • 50 g ulubionych bakalii (możemy użyć wcześniej namoczonych w rumie rodzynek),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • garść skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Pamiętaj, aby wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, po to by osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Na samym początku dobrze jest zrobić zaczyn. Najpierw rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich dwie łyżeczki cukru i łyżkę letniego mleka i tyle samo mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (około 15 minut).
  3. Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera.
  4. Resztę pracy możemy wykonać rękoma lub mikserem, jednak lepiej będzie zagnieść ciasto ręcznie. Do żółtek stopniowo dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn, cukier wanilinowy i miękkie masło. Ciasto nie może być bardzo twarde, dlatego nie musisz zużyć całej mąki (jeżeli naciśniesz ciasto palcem, powinno nie pozostawiać śladu).
  5. Następnie dodaj do ciasta oliwę z oliwek, ulubione bakalie i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj i odstaw ponownie do wyrośnięcia (około 40 minut).
  6. Przygotuj formę, wysmaruj tłuszczem oraz oprósz mąką. Przełóż przygotowane ciasto, pamiętaj jednak, że nie może ono przekraczać połowy formy, jeśli jest go za dużo – rozłóż na dwie foremki.
  7. Odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia i posmaruj wierzch jajkiem.
  8. Piecz przez około 40 minut w 160 stopniach (w zależności od piekarnika czas może być dłuższy lub krótszy, należy obserwować ciasto).
  9. Po upieczeniu odstaw babkę na kratkę, a gdy wystygnie udekoruj według uznania – możesz polać ją lukrem lub posypać cukrem pudrem.

babka wielkanocna

Wskazówki

  1. Jak wykonać lukier? Do miseczki wsyp cukier puder (120 g) i – ciągle mieszając – dolewaj do niego zagotowany sok z cytryny (18 g) aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylej na babkę.
  2. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby babka nie opadła.
  3. Jednak gdy ciasto zbyt szybko się przypieka z wierzchu, możesz szybko nakryć je papierem do pieczenia, by wierzch nie spiekł się zbyt mocno.
  4. Przed wyciągnięciem ciasta z formy, przyłóż do niej mokrą i zimną ściereczkę – ułatwi to odklejanie się i wyciągnięcie babki.

Babka wielkanocna piaskowa

Dla mniej zaawansowanych lub z ograniczonym czasem – polecamy babkę piaskową. Jej wykonanie jest bardzo proste, a wychodzi równie pyszna! Do przygotowania tej wersji babki wielkanocnej będziemy potrzebować:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru zwykłego i 2 łyżeczki wanilinowego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (około 200 g),
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (około 100 g),
  • 3 jajka,
  • 1 dużą łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • garść startej skórki z cytryny,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji i bułka tarta do obsypania formy.

Przygotowanie

Białka ubij na sztywno. Masło miksuj do powstania masy, dodaj oba cukry i żółtka. Następnie dodaj mąkę, skórkę i proszek do pieczenia – wymieszaj. Delikatnie połącz powstałą masę z ubitymi białkami. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piecz około 50 minut w 160 stopniach. Wyciągnij i ostudź na kratce. Udekoruj według uznania. Nic prostszego i pyszniejszego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.