Wielkanocna babka to nieodłączny element świąt, symbol dostatku i piękny, dekoracyjny dodatek na stół. Pieczenie pysznej, drożdżowej babki nie należy do łatwych zadań. Czasami lubi nam uciekać z formy, innym razem nie chce rosnąć. Jak upiec babkę wielkanocną, aby była puszysta, wilgotna i obłędnie smaczna? Sprawdź nasze przepisy, a nigdy nie użyjesz już innych! 😉
Babka wielkanocna drożdżowa
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- dwie szklanki mąki pszennej (500 g),
- 5 żółtek,
- 50 g drożdży (najlepiej świeżych),
- 300 ml mleka (dobrze, aby było lekko ciepłe),
- 100 g cukru,
- 50 g ulubionych bakalii (możemy użyć wcześniej namoczonych w rumie rodzynek),
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- garść skórki z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Pamiętaj, aby wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki chwilę przed rozpoczęciem pieczenia, po to by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Na samym początku dobrze jest zrobić zaczyn. Najpierw rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich dwie łyżeczki cukru i łyżkę letniego mleka i tyle samo mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (około 15 minut).
- Ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera.
- Resztę pracy możemy wykonać rękoma lub mikserem, jednak lepiej będzie zagnieść ciasto ręcznie. Do żółtek stopniowo dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn, cukier wanilinowy i miękkie masło. Ciasto nie może być bardzo twarde, dlatego nie musisz zużyć całej mąki (jeżeli naciśniesz ciasto palcem, powinno nie pozostawiać śladu).
- Następnie dodaj do ciasta oliwę z oliwek, ulubione bakalie i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj i odstaw ponownie do wyrośnięcia (około 40 minut).
- Przygotuj formę, wysmaruj tłuszczem oraz oprósz mąką. Przełóż przygotowane ciasto, pamiętaj jednak, że nie może ono przekraczać połowy formy, jeśli jest go za dużo – rozłóż na dwie foremki.
- Odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia i posmaruj wierzch jajkiem.
- Piecz przez około 40 minut w 160 stopniach (w zależności od piekarnika czas może być dłuższy lub krótszy, należy obserwować ciasto).
- Po upieczeniu odstaw babkę na kratkę, a gdy wystygnie udekoruj według uznania – możesz polać ją lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wskazówki
- Jak wykonać lukier? Do miseczki wsyp cukier puder (120 g) i – ciągle mieszając – dolewaj do niego zagotowany sok z cytryny (18 g) aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylej na babkę.
- Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby babka nie opadła.
- Jednak gdy ciasto zbyt szybko się przypieka z wierzchu, możesz szybko nakryć je papierem do pieczenia, by wierzch nie spiekł się zbyt mocno.
- Przed wyciągnięciem ciasta z formy, przyłóż do niej mokrą i zimną ściereczkę – ułatwi to odklejanie się i wyciągnięcie babki.
Babka wielkanocna piaskowa
Dla mniej zaawansowanych lub z ograniczonym czasem – polecamy babkę piaskową. Jej wykonanie jest bardzo proste, a wychodzi równie pyszna! Do przygotowania tej wersji babki wielkanocnej będziemy potrzebować:
- 150 g miękkiego masła,
- 150 g cukru zwykłego i 2 łyżeczki wanilinowego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (około 200 g),
- 0,5 szklanki mąki pszennej (około 100 g),
- 3 jajka,
- 1 dużą łyżeczkę proszku do pieczenia,
- garść startej skórki z cytryny,
- cukier puder lub lukier do dekoracji i bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie
Białka ubij na sztywno. Masło miksuj do powstania masy, dodaj oba cukry i żółtka. Następnie dodaj mąkę, skórkę i proszek do pieczenia – wymieszaj. Delikatnie połącz powstałą masę z ubitymi białkami. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piecz około 50 minut w 160 stopniach. Wyciągnij i ostudź na kratce. Udekoruj według uznania. Nic prostszego i pyszniejszego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.