Zapowiada się impreza, spotkanie ze znajomymi, wieczór przed telewizorem, a może przyjazd cioci? A może dzieciaki chcą spałaszować coś słodkiego? Bez względu na to, jaka okazja się zapowiada, odpowiedni poczęstunek umili spędzanie czasu w gronie bliskich. 

Wiele osób stawia na klasyczne ciasta, cukierki itp. Inni wolą bardziej wytrawne przystawki, typu mini kanapeczki, czy np. antipasti. Jeszcze inni idą na łatwiznę i podają chipsy, paluszki, czy inne podobne produkty.

Jeżeli chcesz zabłysnąć, możesz przygotować coś ambitniejszego, w dodatku własnoręcznie! Okazuje się, że istnieje coś, czego przygotowanie nie sprawi żadnego problemu, a każdy, kto zobaczy to co przygotowaliśmy zdecydowanie będzie chciał tego skosztować. Czy wiecie, co to jest? To muffinki z nutellą!

Muffinki z nutellą

Zapewne wielu z nas należy do grona łakomczuszków, którzy uwielbiają pałaszować pyszne łakocie, tym bardziej jeżeli przyciągają one zapachem! Takie właśnie są muffinki z nutellą.

Mimo dużej popularności wszelkiego rodzaju muffinek i babeczek, wiekszość z nas dobrze zna muffiny bez nadzienia bądź z kremem owocowym, kolorową posypką, czekoladą czy orzechami. Dlatego alternatywą dla znanych i lubianych babeczek, będą właśnie muffiny z nutellą.

Nutellą znamy niemal wszyscy, ten krem orzechowo- czekoladowy skradł serce wielu konsumentów, nie tylko najmłodszych łasuchów, a w sieci możemy natknąć się na mnóstwo przepisów, które stwarzają szerokie zastosowanie nutelli także jeśli chodzi o wypieki. 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować muffinki z nutellą, dokładny przepis jak i wykaz składników znajdziesz poniżej! Sprawdź!

Składniki (uwzględnione zostały składniki na około 12 sztuk muffinek z nutellą)

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej używać proszku do pieczenia wysokiej jakości),
  • 40 g kakao,
  • 40 g zmielonych migdałów,
  • 120 g roztopionego masła,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru (najlepiej miałkiego, brązowego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g nutelli,
  • 180 g posiekanej czekolady, bądź gorzkich drobinek czekoladowych (potrzebne do posypania muffinek).

Warto zapamiętać, aby wszystkie wymienione składniki były w temperaturze pokojowej.

muffiny z nutellą

Czas na przepis! 

Najpierw przygotuj sobie deskę, bądź talerzyk. Wyłóż je papierem do pieczenia. Następnie nakładaj za pomocą łyżki, lub rękawa cukierniczego porcje nutelli. Całe 150 g najlepiej po równo rozdzielić na wszystkie muffinki, jakie chcemy zrobić.

Wyłożoną nutellę w porcjach umieść w zamrażarce na około godzinę. Nadzienie do babeczek mamy gotowe!

Czas na składniki mokre i suche, przejdźmy do ich przygotowania

Będą zaliczać się tutaj składniki takie jak:

  • mleko,
  • ekstrakt z wanilii,
  • jajka,
  • roztopione masło (najlepiej letnie).

Mokre składniki należy umieścić w przygotowanym do tego naczyniu. Następnie do wszystkich składników dodajemy cukier i najlepiej rózgą kuchenną przechodzimy do rozcierania, co doprowadzi do połączenia się składników.

Następnie dodajemy suche składniki. Będą się do nich zaliczać:

  • mąka pszenna,
  • proszek do pieczenia (pamiętaj o proszku do pieczenia dobrej jakości),
  • kakao.

Całość znowu mieszamy rózgą kuchenną, tak aby połączyć składniki suche z mokrymi. Następnym krokiem jest dodanie zmielonych migdałów i czekolady.

 

Końcowy etap robienia muffinek

Kiedy już mamy przygotowane ciasto, czas przejść do ostatniego etapu. Otóż przygotowujemy formę do pieczenia muffinek. Następnie daną formę należy wyłożyć papilotkami, tak, aby wystawały one delikatnie ponad gniazdo formy babeczek.

Do każdego otworu wyłożonego papilotką należy przełożyć trochę ciasta. Najlepiej nakładać taką ilość ciasta, aby otwór był zapełniony w połowie. Kolejnym krokiem jest umieszczenie wcześniej zamrożonej porcji nutelli w środek nałożonego ciasta. Wierzch należy posypać czekoladą.

kakaowe muffiny z nutellą

Babeczki pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ważne, aby pieczenie odbywało się bez termoobiegu. Czas pieczenia to około 23 minuty, lub nieco dłużej. Możemy użyć patyczka do sprawdzenia tego, czy muffiny są gotowe.

Jeżeli po wbiciu, i wyjęciu będzie on suchy, oznacza, że babeczki można już wyjmować z piekarnika. Przed spożyciem należy ostudzić muffinki.

Gotowe. Udało Ci się upiec muffiny z nutellą, na widok których nikt się nie oprze! Jeżeli chcesz dowiedzieć się, z czym opcjonalnie można podawać taki smakołyk, zobacz poniżej!

Z czym można podawać muffiny z nutellą

Muffinki z nutellą najlepiej smakują same. Warto jednak wiedzieć, z czym opcjonalnie można je podać. Otóż możemy pokusić się o podanie tego ciasteczka z owocami. Dobrze będą pasować borówki, czy truskawki.

Co więcej, jeżeli zechcemy, ładnie udekorować nasz wypiek, możemy postawić na wycięcie estetycznego wzoru np. z truskawki. Prosty tutorial znajdziesz z pewnością w sieci. Ponadto dobrym krokiem może być dodawanie szypułki z truskawek, bo zielony kolor na pewno doda uroku podczas podania. Można także całość udekorować cukrem pudrem.

W bardziej zaawansowanych przypadkach można pokusić się o udekorowanie talerzyka, na którym podamy muffinkę. Możliwości, jak i wzory udekorowania również znajdziesz w sieci.

Podsumowanie

Muffinki z nutellą to fantastyczny smakołyk, który odnajdzie się nie tylko w czasie przyjęć bądź imprez, ale również okaże się słodkim dodatkiem do codziennej kawy. Co ważne, przygotowanie nie jest wcale trudne i powinna sobie z nim poradzić większość osób.Przygotowanie muffinek z nutellą jest nie tylko proste, ale i nie wymaga sporych nakładów finansowych. Taki wypiek na pewno wszystkim będzie smakował. Wypróbuj sam!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.