Tiramisu jest pysznym deserem, który sprawdzi się przy każdej okazji. Ten smakołyk nie jest trudny w przygotowaniu, a podaje się go w stylowych pucharkach, przez co jeszcze ciekawiej się prezentuje.

Jeżeli chcesz przygotować tiramisu w pucharkach w domu, koniecznie przeczytaj ten poradnik, a znajdziesz w nim przepis, jak i kilka ciekawostek!

Deser tiramisu w pucharku — ciekawostki

Ten deser wywodzi się z Włoch i powstał około XX wieku. Od tamtego czasu, deser tiramisu jest niepodważalnie jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na całym świecie. Być może ze względu na swój prosty skład, który komponuje się we wspaniałą całość. Otóż składa się on z biszkoptów nasączonych mocnym espresso, jak i kremu na bazie serka mascarpone, jajek, i cukru. Wierzch deseru posypuje się kakao, bądź startą czekoladą.

Tak przygotowany deser zachwyci podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Z racji, że przygotowanie jest całkiem proste, bez trudu można wykonać go w domu. Poniżej przedstawiamy przepis na deser tiramisu!

Tiramisu w naczyniu

Tiramisu w pucharkach — pyszne domowe tiramisu!

Zanim przejdziemy do przepisu, wpierw sprawdźmy, jakie składniki będą potrzebne do przygotowania deseru. Poniżej znajduje się ich lista.

  • 10 klasycznych, podłużnych biszkoptów — będzie to około 90 g,
  • 250 g serka mascarpone,
  • około 100 ml mocnego espresso,
  • 30 ml likieru Amaretto — opcjonalnie można wykorzystać wino Marsala,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 jajko, oraz dodatkowo jedno żółtko,
  • około 30 g kakao, lub startej ciemnej czekolady.

Ponadto potrzebować będziemy pucharki deserowe. Te, jak wiadomo, mogą być różnej pojemności, natomiast podane ilości składników odnoszą się do pucharków mających około 350 ml. Składniki wystarczą na dwie porcje po 350 ml.

Przygotowanie deseru nie zajmie dłużej niż godzinę. Przed podaniem należy go schłodzić w lodówce przez około 2,5-3 godziny.

Tiramisu w pucharkach — przepis

Przepyszny deser zaczynamy przygotowywać od połączenia letniej kawy i likieru. Obydwa składniki mieszamy i następnie odstawiamy na bok.

W międzyczasie, kiedy kawa z likierem stygną, czas przygotować krem. W tym celu jedno jajko rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy na bok w naczyniu, natomiast obydwa żółtka łączymy ze sobą. Dodajemy do nich przygotowanego wcześniej cukru pudru. Naczynie ze składnikami należy umieścić na innym, które jest wypełnione w około 30% wrzątkiem.

Obydwa naczynia przekładamy na płytę kuchenną i ustawiamy taką moc palnika, aby doprowadziła ona jedynie do wrzenia wody w pierwszym naczyniu. Składniki ubijamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Czynność powinna trwać około 3 minut, po tym czasie, zdejmujemy składniki z garnka i całość nadal ubijamy podobny okres czasu. Ubite żółtka z cukrem będą gotowe wtedy, kiedy powstanie jednolity jasny krem.

Tiramisu w pucharkach — mascarpone

Następnym krokiem jest dodanie serka. Ten łączymy z kremem z żółtek i ponownie całość ubijamy. Co ważne, serek mascarpone musi zostać dodawany stopniowo, najlepiej po łyżce. Podczas dodawania ciągle ubijamy wszystko na aksamitny krem.

W kolejnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po otrzymaniu piany dodajemy ją stopniowo do wcześniej przygotowanego kremu. Całość należy delikatnie mieszać.

Przygotowywanie tiramisu

Tiramisu w pucharkach — czas na biszkopty

Kiedy pucharki są przygotowane, czas zająć się biszkoptami. Te należy zanurzać delikatnie w przestudzonej kawie z likierem. Kiedy biszkopt będzie nasączony, łamiemy go na pół. Połowę biszkoptów przekładamy do pucharka. Na biszkopt nakładamy warstwę kremu (połowę kremu powinniśmy zużyć na jeden pucharek). Krem należy posypać kakao i powtórzyć wszystkie czynności ponownie, do momentu, aż deser sięgnie wierzchu pucharka.

Górę dekorujemy resztą kremu i kakao lub czekoladą. W ten sposób przygotowaliśmy pyszny deser, jakim jest tiramisu w pucharkach! Tiramisu można także urozmaicić wedle własnego uznania, np. czekoladowymi ozdobami, podawać z dodatkiem owoców itp.

Lecz nie jest to jeszcze koniec przepisu. Gotowe pucharki przekładamy do lodówki na około 3 godziny w celu schłodzenia. Po tym czasie, tiramisu w pucharkach można zajadać ze smakiem!

Podsumowanie

Istnieje wiele odmian tiramisu, lecz włoski deser podawany w pucharkach jest szczególnie lubiany! Tiramisu w pucharkach z pewnością zasmakuje każdemu, komu je podasz, zatem nie czekaj i zrób je w domu!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.