Tarta należy do wypieków składających się z kruchego ciasta, nadzienia i innych dodatków. Pomysłów na ten smakołyk może być co niemiara, jednak jeden zasługuje na szczególną uwagę. Jest nim pomysł na tartę z białą czekoladą.

Wypiek ten, można urozmaicić na wiele sposobów. Jednym z nich jest dodanie owoców, czy serka mascarpone. Jeżeli chodzi o owoce, świetne okazują się borówki!

W tym poradniku przedstawimy przepis na wypiek wspomniany wyżej. Jeżeli chcesz wypróbować tego pysznego ciasta, koniecznie upiecz go w domu!

Tarta z dodatkiem białej czekolady i owoców

Zanim przejdziemy do przepisu, warto przyswoić sobie nieco więcej informacji, na temat danego wypieku. Otóż tarta jest dość charakterystycznym ciastem, które od innych wyróżnia głównie brak puszystości. Spód tarty zazwyczaj jest chrupiący, solidny i zbity. Okazuje się, że to bardzo dobre, gdyż spód tego wypieku właśnie taki musi być, z racji dużej ilości nadzienia znajdującego się w wyższych partiach.

Ważne jest także to, że do tart pasuje praktycznie wszystko. Ciasta takie występują nie tylko na słodko, ale też wytrawnie. Sposób przygotowania jest dosyć prosty, więc poradzi sobie z nim praktycznie każdy!

biała czekolada

Tarta z białą czekoladą, borówkami i mascarpone — składniki

Aby móc upiec to wspaniałe ciasto, potrzebować będziemy niezbędnych do tego składników. Poniżej znajduje się ich lista. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć godziny (bez uwzględnienia czasu studzenia).

Składniki na ciasto — podana ilość wystarczy na foremkę o średnicy 20 cm.

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukier (może być cukier puder),
  • 200 g masła,
  • sól,
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany (można zastąpić chłodną wodą).

Składniki na nadzienie

  • 200 g śmietanki 30% – najlepiej, aby była dosyć gęsta,
  • serek mascarpone — wystarczy około 200-250 g,
  • biała czekolada — około 200-250 g,
  • 200 g borówek — najlepiej świeżych, lecz poza sezonem mogą być mrożone,
  • cukier puder — dla dekoracji.

Tarta z białą czekoladą i borówkami oraz mascarpone — przygotowanie

Poniżej przedstawiamy przygotowanie tarty z białą czekoladą i borówkami w poszczególnych etapach.

Ciasto

Wykonanie ciasta rozpocząć należy od przygotowania kruchego spodu. W tym celu należy przygotować sobie miskę, w której będziemy mieszać wszystkie składniki na ciasto.

Do naczynia przesyp składniki przygotowane na ciasto, z tą uwagą, że dodaj masło, które będzie zimne i pokrojone w kostkę. Składniki dodaj w odpowiedniej kolejności, czyli najpierw suche — dodaj mąkę, cukier itd., a później dodajemy żółtka i inne, mokre składniki.

Kiedy wszystko jest w misce — zagniatamy ciasto energicznymi ruchami. Po wyrobieniu całe ciasto zawijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około godzinę czasu.

Ciasto rozwałkuj i upiecz

Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 centymetrów. Kolejno, wyłóż je do przygotowanej foremki. Co istotne, do tart, najlepiej używać foremek, w których boki są ułożone w harmonijkę — pofalowane. Istnieje także sposób polegający na ścieraniu zimnego ciasta i kolejno wykładaniu nim formy, po czym uformowaniu go w niej.

Kiedy ciasto jest w foremce, widelcem, lub patyczkiem nakłuwamy je. Warto sprawdzić też, czy podczas formowania, ciasto nie jest zbyt ciepłe — jeżeli tak, wkładamy je do lodówki na kilkanaście minut w celu schłodzenia.

Ostatni etap przygotowania ciasta polega na jego wypieku. Do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, wkładamy formę z ciastem i pieczemy około 25 minut. Podczas pieczenia, dobrze jest obciążyć czymś ciasto. Popularne jest użycie grochu w folii do pieczenia, którą układa się na cieście. Kiedy będzie kilka minut do końca pieczenia, wyjmujemy obciążenie i pozwalamy ciastu w ten sposób dopiec się przez pozostały czas.

Nadzienie

Ponownie przyda się miska, lub inne naczynie. Do takowego wkładamy czekoladę i śmietanę. Czekoladę połam, lub posiekaj nożem. Miseczkę ze składnikami umieszczamy nad kąpielą wodną (np. nad garnkiem z gotującą się wodą) i w ten sposób je rozpuszczamy. Podczas procesu rozpuszczania, całość należy od czasu do czasu mieszać.

Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencję, czas przejść do kolejnego etapu. Miskę zdejmujemy znad kąpieli wodnej. Do roztopionych składników dodajemy serek. Mascarpone ubij wraz z roztopionymi składnikami, w taki sposób, aby nie powstały grudki. Serek mascarpone jest dosyć gęsty, przez co ubijanie może chwile potrwać. Jeżeli jest taka możliwość, daną czynność można wykonać za pomocą blendera.

Gotowy krem i ostatnie szlify

Tak przygotowaną masę czekoladową, wylewany na upieczony spód tarty (ważne, aby był wystudzony). Do masy z białej czekolady dodajemy borówki. Co istotne, jeżeli owoce dodamy od razu, utoną one w masie, kiedy dodamy je później (około 2 godzin po wylaniu masy), te zostaną na powierzchni.

Wierzch ciasta dekorujemy cukrem pudrem i wedle uznania np. świeżymi borówkami, czy innymi owocami — można użyć też nieco zielonego koloru, jak liści świeżej mięty. Biała czekolada w kostkach, czy w innej — ciekawszej formie, również świetnie się nada.

Ciasto z borówkami

Tarta z borówkami, tarta z malinami — Inne dodatki

Tarta z białą czekoladą i borówkami to świetny pomysł, ale co w przypadku, kiedy zechcemy zastąpić dane owoce innymi? Okazuje się, że świetnie nadadzą się świeże maliny, lub jakiekolwiek inne owoce z rodziny jagód.

Białą czekoladę można zastąpić mleczną. W zasadzie wykonawcę tego ciasta kruchego ogranicza jedynie wyobraźnia, gdyż wypiek można urozmaicić na wiele sposobów!

Podsumowanie

Tarta na bazie białej czekolady to świetny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Wypróbuj przepis i przygotuj tartę w domu, a zaskoczysz wszystkich!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.