Sezon na dynię trwa. Wielkie pomarańczowe kule pewnie zdobią już Wasze domy, ogrody i balkony. I choć zupa czy placki dyniowe są popularnym daniem obiadowym, czy pomyśleliście kiedykolwiek, że z dyni można upiec ciasto? Pyszne, słodkie, delikatne i wilgotne. Idealne dla tych z nas, którzy bardzo słodkich ciast nie lubią. Zdrowe, więc możecie je jeść prawie bez ograniczeń, a także podawać je dzieciom. Oto przepis na ten smaczny deser.
Składniki:
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
- proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki,
- cynamon – 1/2 łyżeczki,
- szczypta soli,
- puree z dyni – 1 szklanka,
- cukier – 1/3 szklanki,
- olej – 1/2 szklanki,
- mleko – 1/3 szklanki,
- ocet jabłkowy – 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
Przygotuj puree z dyni. Najlepiej zrobić to, wkładając pokrojoną w kostkę dynię do piekarnika ustawionego na temperaturę około 100 stopni Celsjusza. Piecz aż dynia zmięknie. Możesz zastosować metodę prostszą i po prostu ugotować dynię w wodzie lub na parze. Jednak o wiele smaczniejsza będzie pieczona. Miękką dynię zblenduj na gładką masę. To najbardziej czasochłonny etap przygotowywania tego prostego ciasta.
Mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól – wymieszać. Pozostałe składniki zblendować. Połącz ze sobą składniki mokre i suche w misce i wylej masę na blaszkę. Do masy możesz wrzucić czekoladę, orzechy, jagody lub żurawinę suszoną.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 – 50 minut. Gotowe!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.