To ciasto z pewnością przypadnie do gustu łasuchom w każdym wieku. Ciasto mleczna kanapka to deser z kakaowego biszkoptu, przełożony kremem na mleku krowim z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne, kremowe, puszyste i wilgotne.

Tę kanapkę z powodzeniem podasz w porze deseru. Polecam jednak przygotować dużą blachę, bo ciasto z pewnością rozejdzie się w mgnieniu oka. Lepiej od razu zaopatrzyć się w dokładki, niż ze smutkiem patrzeć, jak znika ostatni kawałek.

Ciasto mleczna kanapka jest bardzo proste do przygotowania, a i składniki nie są drogie. Przepis na mleczną kanapkę jest krótki i nieskomplikowany, dzięki temu możesz go zrobić nawet jeśli żyjesz w ciągłym pośpiechu. Zaproś domowników do wspólnej zabawy w kuchni. Zaczynamy!

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Włączyć piekarnik i nagrzać go do 170ºC . Prostokątną blaszkę (wymiary 25 x 34 lub 23 x 32) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie dodawać żółtka, pojedynczo. Zmiksować na puszystą masę.

Dodać olej i dalej miksować. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej. Delikatnie, jedynie do połączenia się składników.

Ciasto na biszkopt wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Składniki na mleczną masę:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła (powinno być w temperaturze pokojowej)
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mleko wlać do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia cukru, mleko zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć w makutrze lub mikserem. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, aż masa będzie gładka bez grudek.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Połamaną na drobne kawałeczki czekoladę przełożyć do miseczki, ustawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna można dodać śmietanę. Polewę czekoladową trzeba cały czas mieszać. Po chwili zdjąć garnek z ognia i wystudzić.

Wykończenia ciasta mleczna kanapka:

Wystudzone, czekoladowe ciasto wyjąć z formy, rozkroić wzdłuż na 2 blaty. Dno formy wyłożyć folią spożywczą, włożyć dolny biszkopt, przełożyć kremem, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie docisnąć.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto schłodzić przynajmniej 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki odczekać chwilę i pokroić na dowolnej wielkości kawałki.

Kilka cennych wskazówek

Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem – do mlecznej kanapki doskonale pasuje przestudzona herbata lub kawa.

Ciasto mleczna kanapka powinno być przechowywane w lodówce i zabezpieczone folią spożywczą. Można też włożyć je do szczelnego zamykanego pojemnika. Tak zabezpieczone ciasto mleczna kanapka nie będzie obsychać i nawet po kilka dniach będzie wyglądać apetycznie.

Przed podaniem wyjmij je chwilkę wcześniej z lodówki, żeby polewa czekoladowa nieco zmiękła i łatwo się kroiło.

Podsumowanie

Ciasto mleczna kanapka to smakowity i prosty deser, który z pewnością ucieszy Twoje podniebienie i Twoich bliskich. Choć bliżej mu do ciasta niż do kanapki, napewno będzie świetną przekąską dla dzieci. Mleczna kanapka to także świetna propozycja do pracy jako dodatek do kawy podczas przerwy w pracy.

Taki deser zrobiony w domu to z pewnością zdrowsza alternatywa dla sklepowych wersji. Wygląda tak tamo, ale nie zawiera barwników i konserwantów. Jeśli skusisz się na upieczenie ciasta mleczna kanapka pierwszy raz, z pewnością będziesz przygotowywać je regularnie!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.