Wszyscy fani pysznych batoników Bounty pewnie już zacierają ręce. Ciasto inspirowane tą znaną przekąską jest przepyszne i proste w wykonaniu. Wilgotny, mięciutki biszkopt kakaowy i gęsta masa kokosowa wprost rozpływa się w ustach. Z każdym kęsem chce się więcej i więcej tego rajskiego wypieku. Nic dziwnego, że w zawrotnym tempie znika ze stołu, a goście śmiało proszą o dokładkę. Zapraszam na podróż do czekoladowo kokosowej krainy słodkości!
SKŁADNIKI (na blachę o wymiarach 25/32 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka + szczypta soli,
- 125g cukru,
- 100g mąki (można dodać razem z mąką łyżeczkę proszku do piecz.),
- 40g kakao,
- 50 g wiórków kokosowych.
Nasączenie biszkoptu:
- 3/4 szkl. mleka,
- kilka łyżek likieru Malibu (lub wódki).
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 350g wiórków kokosowych,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g),
- 200g masła.
Polewa:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady.
WYKONANIE
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli, cukier i kontynuować ubijanie. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać na wolnych obrotach, wsypać kokos, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Teraz ciasto należy delikatnie wymieszać szpatułką. Gdy będzie gotowe przelać je formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Biszkopt pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza. Po wyjęciu przestudzić i nasączyć mlekiem z dodatkiem alkoholu.
Masa Bounty
3/4 szklanki mleka odłożyć, resztę w rondelku o grubym dnie podgrzewać razem z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pokrojonym masłem aż do rozpuszczenia składników. Następnie wsypać kokos i gotować ok 15-20 min na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Do odłożonego wcześniej mleka wsypać budyń w proszku dokładnie wymieszać i wlać do gęstej masy kokosowej. Wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Gorącą masę wylać na biszkopt i wyrównać.
Polewa
Na gorącą masę kokosową rozsypać startą na cienkich oczkach mleczną czekoladę. Pod wpływem ciepła czekolada roztopi się tworząc cienką czekoladową warstwę.
Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.