Sezon grillowy coraz bardziej nabiera rozpędu. Kiełbaski, karkówki i inne smakołyki będą gościły na naszych stołach jeszcze przez kilka miesięcy. Dodatkiem do takich rarytasów mogą być grillowane warzywa, czy chlebek czosnkowy, który fantastycznie komponuje się z innymi potrawami. Można nawet go jeść samego, jako przystawkę!

W tym poradniku przedstawimy przepis na chlebek czosnkowo-ziołowy, który zachwyci podniebienie nie jednej osoby! Przeczytaj i wypróbuj!

Popularny chlebek czosnkowy

Przeglądając różne przepisy w sieci, czy to te z krótkich filmików, czy te pisane, bez trudu natrafić można na wiele, w których czosnek jest głównym składnikiem dania. Nie ma się czemu dziwić, ta roślina była z nami od dawien dawna i będzie nadal, nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak.

Czosnek w połączeniu z pieczywem to świetna przekąska, która urozmaici wiele dań. Dlatego przygotowaliśmy ciekawy, a zarazem stosunkowo prosty przepis na puszysty chlebek czosnkowy z dodatkiem ziół. Zastosuj się do przepisu i spraw, aby chlebek wyszedł przepyszny!

Składniki potrzebne do przygotowania chlebka

Przedstawione składniki będą wystarczające, aby przygotować chlebek dla 5-6 osób. Oto lista składników na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 40 g drożdży świeżych— zastąpić je można około 6-7 g suchych drożdży,
  • 40 ml oleju,
  • łyżeczka soli
  • cukier.

Do przygotowania masła czosnkowo-ziołowego będziemy potrzebować:

  • kostka masła,
  • kilka ząbków czosnku,
  • pół cebuli,
  • koperek,
  • pietruszka,
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie — zacznij od świeżych drożdży i mąki pszennej

Chlebek zaczynamy przygotowywać oczywiście od ciasta. Wpierw do ciepłej wody dodajemy całość przygotowanych świeżych drożdży, bądź suchych, oraz pół łyżeczki cukru. Co ważne, woda nie może być gorąca! Następnie całość odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże zaczną pracować.

Po tym czasie 500 g mąki pszennej dodajemy do rozczynu drożdżowego. Dodajemy też olej i łyżeczkę soli. Kolejno przechodzimy do wyrabiania ciasta ręcznie, bądź za pomocą robota kuchennego. Jeżeli zauważymy puszyste, jak i elastyczne ciasto, oznacza, to, że jest ono dobrze wyrobione. Po wyrobieniu odstawiamy go na 20 minut w ciepłe miejsce.

 

Chlebek czosnkowy z dodatkami

Wyrośnięte ciasto i miękkie masło z dodatkiem natki pietruszki, aby przygotować czosnkowy chlebek

Krok kolejny to przygotowania masełka. To rozwałkowujemy — możemy użyć też miękkiego masła, przez co nie trzeba będzie go rozwałkowywać. Aby przygotować masło czosnkowe będą potrzebne też inne składniki, jak np. ząbki czosnku.

Cebulkę i zioła drobno siekamy. Nie można też zapomnieć o tym, aby przecisnąć przez praskę czosnek i dodać go do pozostałych składników. Wszystko łączymy z masłem. Przydać się może 1/2 łyżeczki soli do doprawienia — oczywiście doprawianie powinno być wedle uznania, do smaku.

Czas, aby rozwałkować, gotowe ciasto. Musimy wpierw wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Po rozwałkowaniu smarujemy ciasto przygotowanym masłem czosnkowym. Należy rozsmarować je tak, aby całe ciasto zostało pokryte masłem czosnkowym.

Kiedy ciasto jest dokładnie posmarowane masłem, przecinamy je delikatnie na paski szerokości, np. blaszki keksówki ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia, w której poleca się piec chlebek czosnkowo-ziołowy. Paski, układamy w ulubiony wzór, np. harmonijkę i gotowy chlebek można wkładać do piekarnika.

Czas na pieczenie

Tak przygotowany chlebek, jak opisany wyżej, należy upiec. Do tego celu rozgrzewamy piekarnik na około 180 stopni i wkładamy chlebek do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy jest upieczony, jeżeli tak, odstawiamy go na moment, aby lekko ostygł i dekorujemy, np. za pomocą natki pietruszki. Użyć też można inne ulubione zioła. Przepyszny chlebek gotowy!

Chlebek najlepiej jeść, gdy jest jeszcze ciepły. Jednak świeżo upieczony będzie zbyt gorący i dlatego, należy chwilę odczekać z konsumpcją.

 

Czosnek

Dlaczego warto spożywać czosnek

Chlebek czosnkowy to nie tylko idealna imprezowa przekąska, ale też wiele dobroci dla naszego organizmu. Otóż nie od dziś wiadomo, że czosnek jest bardzo zdrowy. Spożywany regularnie w diecie, ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Czosnek ma zdolność wzmacniania odporności i świetnie wspomaga walkę z infekcjami — działa jak naturalny antybiotyk. Ponadto ma wiele innych właściwości, takich, jak wymienione poniżej:

  • obniża cholesterol,
  • zawarty w czosnku sulfotlenek disiarczku diallilu ma zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych,
  • czosnek zmniejsza możliwość rozwoju raka prostaty i polipów w jelicie grubym,
  • ma zdolność obniżania cukru we krwi,
  • jest skuteczny w leczeniu lekoodpornych zakażeń układu moczowego,
  • ma zdolność hamowania rozwoju choroby Alzheimera.

Jak widać, czosnek ma wiele drogocennych właściwości, które mogą w pozytywny sposób oddziaływać na nasze zdrowie. Dlatego tym bardziej warto przygotować pyszny chlebek czosnkowy z dodatkiem natki pietruszki i nie tylko!

Podsumowanie

Chlebek czosnkowy to świetny dodatek do dań z grilla, ale nie tylko. Spożywać go można bez dodatków, lub nawet do obiadu — sprawdza się w każdej sytuacji! Jeżeli lubimy smak czosnku, taka przekąska jest niepowtarzalna. Ponadto uwzględnić należy wiele prozdrowotnych właściwości tej rośliny! Przygotuj pyszny chlebek czosnkowy w domu i zaskocz wszystkich!

 

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.