W dzisiejszym wpisie podam Wam przepis na ciasto jogurtowe. Pochodzi on ze zbiorów mojej cioci. Nic mi nie wiadomo, aby był on rodzinnym sekretem, toteż dzielę się nim z Wami – niech idzie w świat i cieszy innych. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie potrzebujecie miksera i niezliczonej ilości naczyń i urządzeń. Jedynym, czego potrzebujecie, są dwie miski i trzepaczka lub zwykły widelec. Tak więc zakasajcie rękawy – będzie pysznie!
Składniki
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania
Właściwie sposób przygotowania nie wymaga głębszej filozofii: w jednej misce mieszacie składniki mokre, a w drugiej – suche. Następnie łączycie ze sobą zawartość obydwu misek i gotowe! Nie musicie nawet przykładać wielkiej wagi do dokładnego wymieszania ich – jeśli zostaną niewielkie grudki mąki, to w gotowym, upieczonym cieście nie będzie tego czuć ani trochę, sprawdziłam! Teraz tylko nałóżcie Wasze ulubione dodatki: owoce, bakalie, orzechy lub czekoladę, i włóżcie do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Pieczcie do suchego patyczka.
Jeśli ciasto uchowa się do następnego dnia, to gratuluję – u mnie znika jeszcze ciepłe! Jak niesie plotka – pozostaje świeże i pachnące przez kilka dni, jeśli przechowuje się je pod bawełnianą ściereczką. Ja nie miałam okazji tego sprawdzić. Jeśli Wam się uda – koniecznie dajcie znać w komentarzach!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.