Babeczki szpinakowe zajmują szczególne miejsce wśród słodkich wypieków – są nie tylko pyszne, ale także, ze względu na swój dość niezwykły kolor, wyjątkowo oryginalne. A do tego, o czym nie każdy wie, w przeciwieństwie do „zwykłych” babeczek, stanowią źródło wartości odżywczych ze względu na dodatek szpinaku. Ten w wysokiej temperaturze wprawdzie część z nich traci, ale nadal zawiera sporo makro- i mikroelementów, witamin oraz błonnika pokarmowego.

To prawda, że nie każdy jest miłośnikiem szpinaku, jednak w babeczkach jego smak jest zupełnie niewyczuwalny, a więc bez obaw można przygotować je dla dzieci i gości. A można zrobić je na dwa sposoby – jako zielone muffinki lub babeczki leśny mech, obydwa warte są wypróbowania. Zaczynamy!

Potrzebne składniki

Zarówno zielone muffinki, jak i babeczki leśny mech przygotować można z tego samego przepisu. Różnica polega na tym, że do babeczek leśny mech będziemy potrzebować kremu. Oto lista składników na ciasto:

  • szpinak – mrożony sprawdzi się doskonale, ale latem i jesienią warto sięgnąć po świeży szpinak. Niezależnie od tego, czy używasz szpinaku mrożonego, czy świeżego, przygotuj go ok. 350 g;
  • ok. 2/3 szklanki oleju – rzepakowego lub słonecznikowego;
  • cukier – 1 szklanka;
  • jajka – 2 duże lub 3 małe, o temperaturze pokojowej;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

mrożony szpinak

Jeśli planujesz upiec babeczki leśny mech, przygotuj dodatkowo:

  • serek mascarpone – 250 g;
  • śmietankę 30% – 200 ml;
  • ok. 50 g cukru pudru;
  • ok. 15 g cukru waniliowego.

Z babeczkami wspaniale komponować się może również smak mleka kokosowego, jeśli więc wolisz, możesz nim zastąpić krem z naszego przepisu, babeczki szpinakowe będą równie smaczne. Pamiętaj, że wszystkie składniki kremu – serek, śmietanka czy mleko kokosowe – powinny być zimne.

Przygotowanie babeczek

Włącz piekarnik na 180°C – babeczki musisz włożyć do już nagrzanego piekarnika. Przygotowanie ciasta zacznij od rozmrożenia szpinaku i odciśnięcia go z nadmiaru wody. Szpinak mrożony zmiksuj w blenderze na gładki mus, natomiast świeży włóż na ok. 2 minuty do gorącej wody, a następnie odciśnij i zmiksuj.

Jajka ubij na puszystą masę dodając do nich szczyptę soli oraz przygotowany cukier. Kiedy uzyskasz jednolitą masę o jasnym kolorze, powoli dodaj do niej olej, wciąż ją ubijając. Teraz do masy dodaj rozdrobniony szpinak i wymieszaj starannie.

Wymieszaj suche składniki – przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia – i dodaj do masy z jajek ze szpinakiem. Następnie włącz niskie obroty miksera i dokładnie połącz wszystkie składniki. Tak samo postępuj zarówno jeśli chcesz zrobić klasyczne muffiny, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować babeczki leśny mech. Surowe ciasto przełóż do papilotek – taka jego ilość powinna wystarczyć na ok. 12 sztuk babeczek. Pamiętaj, że babeczki szpinakowe z proszkiem do pieczenia urosną, a więc nie nakładaj ciasta „do pełna”.

Pieczenie i dekorowanie babeczek z dodatkiem szpinaku

Blaszkę z babeczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do suchego patyczka. Czas pieczenia wynosi około 30 – 40 minut i może być nieco inny dla każdego piekarnika, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków.

Po upieczeniu babeczki szpinakowe są gotowe – można jeść je gdy tylko ostygną, ale na drugi dzień także smakują doskonale. Na wierzch babeczek możesz dodać czekoladę i świeże owoce lub cukier puder.

Jeśli jednak planujesz przygotować babeczki leśny mech, to po upieczeniu odczekaj aż muffinki wystygną. W tym czasie przygotuj krem: w misce umieść serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, ubij na gładką masę. Jeśli chcesz, aby krem po nałożeniu był nieco sztywniejszy, dodaj trochę żelatyny lub galaretki. Ciekawym pomysłem jest zmiksowanie z kremem owoców – truskawek, borówek, agrestu (bez skórek), malin lub poziomek. Ale i bez nich krem będzie pyszny w smaku, idealnie komponując się z ciastem.

gotowy krem mascarpone

Kiedy krem będzie gotowy, od każdej muffinki odetnij mniej więcej 1/3 jej wierzchniej części, a odciętą część pokrusz w palcach. Teraz nakładaj na muffiny krem z mascarpone, a wierzch posypuj pokruszonym ciastem. Udekoruj owocami, tartą czekoladą, perełkami cukrowymi – czym tylko chcesz. Tak przygotowane babeczki leśny mech przechowuj w lodówce, najlepiej szczelnie przykryte, aby nie obeschły i nie wchłonęły innych zapachów.

Babeczki szpinakowe idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach lub jako podwieczorek na co dzień. Są bardzo proste w przygotowaniu i mają piękny kolor. Z kremem i owocami są wspaniałe w smaku – lekko słodkie, kremowe i wilgotne. Z pewnością większą część składników potrzebnych do ich upieczenia masz w domu – a więc w razie potrzeby uzupełnij te, których Ci brakuje i do dzieła!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.