Jakie jest jedno z najpopularniejszych da艅 Ameryki? Odpowied藕 jest prosta Macaroni and cheese, Mac and cheese b膮d藕 po polsku makaron z serem. Pierwsze wzmianki na temat dania pochodz膮 z XIX wieku jednak prawdziwe spopularyzowanie nast膮pi艂o w 1937 roku za spraw膮 firmy Kraft. Wprowadzono wtedy danie w s艂ynnym aktualnie „niebieskim pude艂ku”. Jak do tego dosz艂o?

Pan James Kraft, czyli za艂o偶yciel firmy Kraft Foods dorasta艂 na kanadyjskiej farmie mlecznej w Ontario. Kanada by艂a du偶ym producentem i eksporterem ser贸w. Pan Kraft zauwa偶y艂, 偶e niekt贸re sery szybko ple艣niej膮 je艣li przewozi si臋 je na d艂u偶sze odleg艂o艣ci, zatem maj膮c w kieszeni zaledwie 65 dolar贸w, postanowi艂 wyemigrowa膰 do Chicago, aby stworzy膰 ser, kt贸ry b臋dzie charakteryzowa艂 si臋 d艂u偶sz膮 trwa艂o艣ci膮.聽

Uda艂o mu si臋 to. Zdo艂a艂 stworzy膰 produkt seropodobny, kt贸ry dzi臋ki swojej praktyczno艣ci sta艂 si臋 p贸藕niej jednym z podstawowych sk艂adnik贸w dania Mac and Cheese. Drugim w kolejce g艂贸wnym sk艂adnikiem by艂 makaron „kolanka”, ale jak powsta艂o danie Macaroni and Cheese?

Wszystko zacz臋艂o si臋 w czasach Wielkiego Kryzysu, kiedy to sklepikarz z St. Louis zacz膮艂 sprzedawa膰 spi臋ty gumk膮 makaron ze startym serem Kraft. Ten tani i po偶ywny posi艂ek sta艂 si臋 tak bardzo popularny, 偶e firma Kraft zwa偶ywszy na to, co si臋 dzieje, sama wprowadzi艂a sw贸j produkt na rynek.

Historia histori膮, ale przecie偶 nie ka偶dy chce kupi膰 gotowe danie instant, niekt贸rzy wol膮 spr贸bowa膰 swoich si艂 i przygotowa膰 Mac and Cheese w domu. Okazuje si臋, 偶e to nie jest a偶 takie trudne. Poni偶ej przepis.

Przepis na Mac and Cheese w trzech krokach

Sk艂adniki:

  • 2 szklanki makaronu (najlepiej kolanka),
  • 2 i 1/4 szklanki mleka,
  • 1 szklanka startego sera Cheddar,
  • 艂y偶eczka musztardy (np. Dijon),
  • przyprawy (s贸l, pieprz).

Krok 1

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, nast臋pnie wsypujemy makaron i mieszamy. Odstawiamy na 艣redni ogie艅 i doprowadzamy do wrzenia, ci膮gle mieszaj膮c. Gdy makaron i mleko si臋 zagotuj膮, zmniejszamy ogie艅 na minimalny, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze oko艂o 10 minut. Podczas gotowania cz臋sto mieszany do momentu, a偶 mleko si臋 wch艂onie.

Krok 2

Gdy makaron wch艂onie mleko i b臋dzie mi臋kki, do garnka wsypujemy 3/4 艂y偶eczki soli, 艂y偶eczk臋 musztardy oraz szczypt臋 pieprzu. Mieszamy dok艂adnie ca艂o艣膰. Je艣li konsystencja dania b臋dzie stawa膰 si臋 sucha, dodajemy jeszcze 1/4 szklanki mleka ca艂y czas mieszaj膮c ca艂o艣膰.

Krok 3

Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy wcze艣niej przygotowany ser Cheddar. Mieszamy kilka minut, do momentu a偶 ser si臋 rozpu艣ci. Gdy ca艂o艣膰 b臋dzie g艂adka i kremowa, potrawa jest w pe艂ni gotowa i mo偶na j膮 od razu podawa膰.

Gotowe ! Smacznego !

Ps. Do smaku dodaj r贸偶ne przyprawy, np. mielon膮 w臋dzon膮 papryk臋.

Podsumowanie

Jak wida膰 do przygotowania Mac Cheese nie trzeba, ani wiele czasu ani聽 talentu kulinarnego. Wystarczy kilka sk艂adnik贸w i w艂asna kuchnia. W sieci znajduj膮 si臋 r贸偶ne przepisy mniej lub bardziej skomplikowane. Opr贸cz sera cheddar dodaj troch臋 innego – eksperymentuj. Mo偶esz r贸wnie偶 zastosowa膰 inny makaron. Z pewno艣ci膮 to szybkie i pyszne danie posmakuje zar贸wno Tobie jak i Twoim domownikom. Wypr贸buj!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.