Jakie jest jedno z najpopularniejszych dań Ameryki? Odpowiedź jest prosta Macaroni and cheese, Mac and cheese bądź po polsku makaron z serem. Pierwsze wzmianki na temat dania pochodzą z XIX wieku jednak prawdziwe spopularyzowanie nastąpiło w 1937 roku za sprawą firmy Kraft. Wprowadzono wtedy danie w słynnym aktualnie „niebieskim pudełku”. Jak do tego doszło?
Pan James Kraft, czyli założyciel firmy Kraft Foods dorastał na kanadyjskiej farmie mlecznej w Ontario. Kanada była dużym producentem i eksporterem serów. Pan Kraft zauważył, że niektóre sery szybko pleśnieją jeśli przewozi się je na dłuższe odległości, zatem mając w kieszeni zaledwie 65 dolarów, postanowił wyemigrować do Chicago, aby stworzyć ser, który będzie charakteryzował się dłuższą trwałością.
Udało mu się to. Zdołał stworzyć produkt seropodobny, który dzięki swojej praktyczności stał się później jednym z podstawowych składników dania Mac and Cheese. Drugim w kolejce głównym składnikiem był makaron „kolanka”, ale jak powstało danie Macaroni and Cheese?
Wszystko zaczęło się w czasach Wielkiego Kryzysu, kiedy to sklepikarz z St. Louis zaczął sprzedawać spięty gumką makaron ze startym serem Kraft. Ten tani i pożywny posiłek stał się tak bardzo popularny, że firma Kraft zważywszy na to, co się dzieje, sama wprowadziła swój produkt na rynek.
Historia historią, ale przecież nie każdy chce kupić gotowe danie instant, niektórzy wolą spróbować swoich sił i przygotować Mac and Cheese w domu. Okazuje się, że to nie jest aż takie trudne. Poniżej przepis.
Przepis na Mac and Cheese w trzech krokach
Składniki:
- 2 szklanki makaronu (najlepiej kolanka),
- 2 i 1/4 szklanki mleka,
- 1 szklanka startego sera Cheddar,
- łyżeczka musztardy (np. Dijon),
- przyprawy (sól, pieprz).
Krok 1
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, następnie wsypujemy makaron i mieszamy. Odstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy makaron i mleko się zagotują, zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podczas gotowania często mieszany do momentu, aż mleko się wchłonie.
Krok 2
Gdy makaron wchłonie mleko i będzie miękki, do garnka wsypujemy 3/4 łyżeczki soli, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie całość. Jeśli konsystencja dania będzie stawać się sucha, dodajemy jeszcze 1/4 szklanki mleka cały czas mieszając całość.
Krok 3
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy wcześniej przygotowany ser Cheddar. Mieszamy kilka minut, do momentu aż ser się rozpuści. Gdy całość będzie gładka i kremowa, potrawa jest w pełni gotowa i można ją od razu podawać.
Gotowe ! Smacznego !
Ps. Do smaku dodaj różne przyprawy, np. mieloną wędzoną paprykę.
Podsumowanie
Jak widać do przygotowania Mac Cheese nie trzeba, ani wiele czasu ani talentu kulinarnego. Wystarczy kilka składników i własna kuchnia. W sieci znajdują się różne przepisy mniej lub bardziej skomplikowane. Oprócz sera cheddar dodaj trochę innego – eksperymentuj. Możesz również zastosować inny makaron. Z pewnością to szybkie i pyszne danie posmakuje zarówno Tobie jak i Twoim domownikom. Wypróbuj!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.