Muffinki, czyli niewielkie babeczki są kochane przez wszystkich – jadamy je chętnie na słodko z owocami lub bez dodatków, a nawet na słono i wytrawni np. z warzywami.
Są idealnej wielkości jako niewielka słodycz, pełna smaku i aromatu. Muffinki pięknie się komponują na stole wraz z innymi łakociami.
Dziś poznamy doskonałe połączenie – słodkie babeczki z malinami. Jest to idealny deser, który możemy wykonać na kilka sposobów, by zadowolić nawet wyrafinowane podniebienia.
Muffiny nie muszą być nudne – o tym przekonasz się poniżej!
Jogurtowe muffiny z malinami
Oto sprawdzony przepis, który zawsze okazuje się sukcesem – babeczki po upieczeniu są wilgotne i są przepyszne, a na dodatek robi się je wyjątkowo szybko – tak więc do dzieła!
Składniki na 12 babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- starta skórka z 1 cytryny
- 350 g malin, świeżych lub mrożonych.
Wykonanie
Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – czas przygotowania wynosi 30 minut.
- W naczyniu wymieszaj jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny aż do połączenia w jednolitą masę.
- Bezpośrednio do nich przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj umyte i osuszone maliny, lub rozmrożone i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny – nakładaj je do ok. 2/3 wysokości.
- Muffiny z malinami piecz w temperaturze 175ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij ostrożnie i wystudź.
Możemy je po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem, lecz by były bardziej wykwintne, można każdą polukrować i przyozdobić malinami – oto przepis na lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki – jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny.
Polukruj każdą babeczkę i udekoruj świeżymi malinami.
Czekoladowe babeczki z malinami
Ten przepis to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak czekolady. To połączenie czekolady i malin jest idealnym zestawem. Druga propozycja to muffinki z czekoladą i malinami.
Składniki na 12 porcji
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g brązowego cukru,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 80 g masła lub oleju kokosowego,
- 3 łyżki nutelli,
- 300 g malin.
Wykonanie
- 50 g czekolady pokrój w kosteczkę a resztę połam i włóż do rondelka. Dodaj do niej masło, krem czekoladowy (np. Nutella),i cały czas mieszając, doprowadź do roztopienia składników.
- Odstaw z ognia, dodaj mleko i lekko wymieszaj, następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
- Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj brązowy cukier i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj masę czekoladową i ponownie wymieszaj
- Dodaj do ciasta maliny i delikatnie, by ich nie uszkodzić, połącz wszystkie składniki.
- Nałóż ciasto do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu umieść kilka kosteczek czekolady.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
- Po wyjęciu i ostudzeniu każdą możesz przyozdobić malinami i listkiem mięty.
Cytrynowe muffiny z malinami
Oto przepis na pyszne, orzeźwiające, słodko-kwaśne muffiny, które rozpieszczą najbardziej kapryśne i wyrafinowane kubki smakowe wszystkich koneserów słodyczy.
Składniki na 12 babeczek
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki brązowego cukru,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 1 jajko,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- 150 g malin,
- 50 g płatków migdałowych.
Wykonanie
- W jednej misce zmieszaj ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre.
- Umyj i sparz wrzątkiem cytrynę, a następnie zetrzyj jej skórkę na tarce.
- Zawartość obu misek wymieszaj delikatnie – tylko do połączenia składników.
- Dodaj maliny i bardzo delikatnie przemieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 2/3 wysokości.
- Na wierzchu ułóż maliny i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika – temperatura 180°C.
- Po upieczeniu wyłóż do ostudzenia na metalową kratkę.
Dobre rady
- By mieć pewność, że babeczki są dobrze wypieczone, wykonuje się test suchego patyczka – wbij patyczek, wykałaczkę lub zapałkę w ciasto. Kiedy wyjęty z ciasta patyk jest suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone i możemy wyjąć je z piekarnika.
- Muffiny z malinami możemy wykonywać nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok – w tym celu możemy używać mrożonych malin – są równie pyszne co świeże.
- Zamiast malin możemy zastosować inne owoce, np. truskawki, borówki czy śliwki.
- Zamiast kryształowego cukru, możesz użyć cukru puder, cukru brązowego lub ksylitolu.
- By babeczki były bardziej fit, możesz dodać mąki pełnoziarnistej.
- Muffiny możemy przyozdobić lukrem, polewą czekoladową czy inną masą i upiększyć czekoladą, owocami, orzechami, pralinami lub tylko posypać cukrem pudrem.
Podsumowanie
Babeczki doskonale sprawdzą się na przyjęciu, jako przekąska na wycieczkę lub do szkoły – nie tylko pięknie się prezentują na stole, ale fantastycznie smakują kryjąc w sobie aromatyczne skarby w postaci czekolady, orzechów czy owoców.
Polecamy wypróbować powyższe malinowe przepisy, gdyż są łatwe, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim smakują wybornie.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.