Każdy ma w sobie coś z łakomczucha. Pyszne łakocie zdarza się zjeść wielu osobom. Przeważnie takowe kupujemy w sklepie, czy cukierni, jednak dlaczego nie zrobić ich samemu w domu?

Z tym poradnikiem, jak najbardziej będzie to możliwe! Przedstawimy w nim kilka przepisów na pyszne i proste babeczki! Przeczytaj i zrób je w domu!

Babeczka z dodatkami

Proste i pyszne babeczki

Przygotować je możesz na przyjęcie, na spotkanie z rodziną, czy po prostu jako deser! Nie pogardzą nimi dorośli, a przede wszystkim dzieci. Okazuje się również, że babeczki mogą występować pod wieloma rodzajami, jak i z wieloma dodatkami. Poniżej przedstawiamy 5 różnych propozycji. Wypróbuj je wszystkie!

Czekolada, kawa, cynamon

Babeczki czekoladowe

Jest to idealna propozycja dla fanów czekolady. Takie babeczki są proste do przygotowania, jak i można urozmaicić je wieloma dodatkami.

Składniki i przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • jajko,
  • dwie małe łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie).

Przygotowanie zaczynamy od rozmieszania w misce wszystkich mokrych składników. Kolejno dodajemy do nich składniki suche i nadal całość mieszamy, aż do powstania jednolitego ciasta. Następnie przygotowane czekolady kroimy w drobne części i dodajemy do ciasta — całość mieszamy.

Wypełniamy foremki ciastem — dla dekoracji można posypać cukrem pudrem

Gotowe, jednolite ciasto, przekładamy do foremek na babeczki, tak aby ciasto zajmowało około 3/4 miejsca formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

Czas, aby przygotować krem czekoladowy. W tym celu gotujemy śmietankę na małym ogniu, lecz tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kolejno wrzucamy do niej drobno pokrojone czekolady i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji masy i odkładamy do przestygnięcia. Następnie krem wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.

W misce miksujemy schłodzoną już kremówkę i dodajemy do niej serek mascarpone. Doprowadzamy do powstania gładkiego kremu. Przekładamy krem do szprycy i nadziewamy babeczki.

Możemy je udekorować także np. cukrem pudrem, czy wykorzystać kawałki batonów, które połamane można wbić w babeczkę! Dobrą opcją jest też użycie owoców dla dekoracji, np. malin!

Owoce idealne do babeczek

Babeczki tarteletki z owocami

Słodka babeczka i pyszne soczyste owoce to idealne połączenie. Dlatego wykorzystując poniższy prosty przepis, będzie można takie pyszności przygotować!

Składniki i przepis

  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g zimnego masła,
  • łyżka zimnej wody,
  • 4 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka śmietany 18%,
  • sól,
  • maliny,
  • truskawki,
  • kiwi.

Babeczki zaczynamy przygotowywać od ciasta. W tym celu przesiewamy przygotowaną mąkę pszenną, dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia, masło, wodę i żółtka. Ze składników wyrabiamy ciasto.

Przygotowujemy foremki na babeczki i przekładamy do nich ciasto. Wypełniamy foremki ciastem, które jest lekko rozwałkowane. Następnie, dane ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

Zrób budyń — wykorzystaj cukier waniliowy

Chętni mogą przygotować własnoręcznie budyń z wykorzystaniem cukru waniliowego. Przepis na takowy bez trudu można znaleźć w sieci. Taki budyń, nakłada się na gotowe babeczki!

Kiedy babeczki są upieczone i opcjonalnie nałożymy na nie budyń, czas, aby umieścić na nich owoce. W tym celu przygotowane owoce kroimy w plasterki, albo kostkę i układamy na babeczkach. Użyć można owoców, jak podane, jednak wykorzystać można wszystkie inne, które najbardziej lubimy. Babeczki gotowe!

Banany

Bananowe babeczki

Te babeczki cieszą się naprawdę sporą popularnością, są idealnie do popołudniowej kawy, czy można je podawać z czekoladą. Składniki i przygotowanie jest naprawdę proste, zatem zobacz ten super przepis!

Składniki i przepis

  • 3 banany,
  • 120 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej.

W pierwszym kroku, wykorzystując wysokie naczynie, miksujemy wszystkie mokre i suche składniki na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy czekoladę pokrojoną na drobno i nadal wszystko mieszamy w jednej misce.

Tak przygotowane ciasto na babeczki przekładamy do foremek. Te wypełniamy ciastem do wysokości około 1 centymetra od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, aby te mogły urosnąć. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut.

Do dekoracji banany i inne składniki

Gotowe babeczki możemy udekorować kawałkami banana, cukrem pudrem, jak i czekoladą, czy nawet bitą śmietaną!

Jogurt

Jogurtowe babeczki

Takie muffinki świetnie sprawdzą się dla dzieci, gdyż z racji użycia jogurtu posiadają one cenne właściwości odżywcze. Sprawdź świetny przepis.

Składniki i przepis — dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i nie tylko

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 25 ml oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • 50 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.

Przygotowanie jest bardzo proste. Zaczynamy od połączenia w dużej misce jajek, mleka i cukru. Można w tym celu użyć miksera. Do rozmiksowanych składników dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Ponownie wszystko miksujemy, lecz na niższych obrotach.

Opcjonalnie do babeczek można dodać owoce, np. winogrona. Kiedy ciasto jest gotowe, przekładamy je do foremki. Nakładamy je z dystansem od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom na urośnięcie. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Podczas pieczenia, warto zrobić test suchego patyczka. Gotowe!

Cytryny

Cytrynowe, pełnoziarniste babeczki

Cytrynowe babeczki sprawdzą się idealnie w upalne dni. Ich orzeźwiający smak na pewno przypadnie do gustu każdemu! Najlepszy przepis poniżej!

Składniki i przepis

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 25 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • starta skórka z całej cytryny,
  • 2 łyżki soku cytrynowego.

W jednej misce wymieszaj jajka, cukier zwykły i waniliowy. Miksujemy wszystko na niskich obrotach. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy pozostałe składniki wymieszane w drugiej misce. Ponownie całość miksujemy. Ciasto przekładamy do foremek z zachowaniem dystansu, jak w powyższych przepisach.

Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Upieczone babeczki można udekorować skórką z cytryny, czy kremem cytrynowym, wykorzystać można też czekoladę. Smacznego!

Podsumowanie

Jak widać, nietrudno znaleźć łatwy przepis na pyszne babeczki! Od teraz, wykorzystując podane pomysły, bez trudu ze składników znajdujących się w każdej kuchni, możesz zrobić pyszne babeczki i zaskoczyć wszystkich!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.