Muffinki, czyli niewielkie babeczki są kochane przez wszystkich – jadamy je chętnie na słodko z owocami lub bez dodatków, a nawet na słono i wytrawni np. z warzywami.

Są idealnej wielkości jako niewielka słodycz, pełna smaku i aromatu. Muffinki pięknie się komponują na stole wraz z innymi łakociami.

Dziś poznamy doskonałe połączenie – słodkie babeczki z malinami. Jest to idealny deser, który możemy wykonać na kilka sposobów, by zadowolić nawet wyrafinowane podniebienia.

Muffiny nie muszą być nudne – o tym przekonasz się poniżej!

Jogurtowe muffiny z malinami

Oto sprawdzony przepis, który zawsze okazuje się sukcesem – babeczki po upieczeniu są  wilgotne i są przepyszne, a na dodatek robi się je wyjątkowo szybko – tak więc do dzieła!

jogurtowe muffiny z malinami

Składniki na 12 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 350 g malin, świeżych lub mrożonych.

 

Wykonanie

Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – czas przygotowania wynosi 30 minut.

  • W naczyniu wymieszaj jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny aż do połączenia w jednolitą masę.
  • Bezpośrednio do nich przesiej mąkę, proszek do pieczenia,  sodę oczyszczoną i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj umyte i osuszone maliny, lub rozmrożone i delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny – nakładaj  je do ok. 2/3 wysokości.
  • Muffiny z malinami piecz w temperaturze 175ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmij ostrożnie i wystudź.

Możemy je po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem, lecz by były bardziej wykwintne, można każdą polukrować i przyozdobić malinami – oto przepis na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki – jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – soku z cytryny.

Polukruj każdą babeczkę i udekoruj  świeżymi malinami.

Czekoladowe babeczki z malinami

Ten przepis to świetna propozycja dla tych,  którzy cenią sobie smak czekolady. To połączenie czekolady i malin jest idealnym zestawem. Druga propozycja to muffinki z czekoladą i malinami.

czekoladowe muffiny z malinami

Składniki na 12 porcji

  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g masła lub oleju kokosowego,
  • 3 łyżki nutelli,
  • 300 g malin.

Wykonanie

  • 50 g czekolady pokrój w kosteczkę a resztę połam i włóż do rondelka.  Dodaj do niej masło, krem czekoladowy (np. Nutella),i cały czas mieszając, doprowadź do roztopienia składników.
  • Odstaw z ognia, dodaj mleko i lekko wymieszaj, następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
  • Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj brązowy cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masę czekoladową i ponownie wymieszaj 
  • Dodaj do ciasta maliny i delikatnie, by ich nie uszkodzić, połącz wszystkie składniki.
  • Nałóż ciasto do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu umieść kilka kosteczek czekolady.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
  • Po wyjęciu i ostudzeniu każdą możesz przyozdobić malinami i listkiem mięty.

 

Cytrynowe muffiny z malinami

Oto przepis na pyszne, orzeźwiające, słodko-kwaśne muffiny, które rozpieszczą najbardziej kapryśne i wyrafinowane kubki smakowe wszystkich koneserów słodyczy.

cytrynowe muffiny z malinami

Składniki na 12 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • 150 g malin,
  • 50 g płatków migdałowych.

 

Wykonanie

  • W jednej misce zmieszaj ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre.
  • Umyj i sparz wrzątkiem cytrynę, a następnie zetrzyj jej skórkę na tarce.
  • Zawartość obu misek wymieszaj delikatnie – tylko do połączenia składników.
  • Dodaj maliny i bardzo delikatnie przemieszaj.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 2/3 wysokości.
  • Na wierzchu ułóż maliny i posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw na 30 minut do piekarnika – temperatura 180°C.
  • Po upieczeniu wyłóż do ostudzenia na metalową kratkę.

 

Dobre rady

ozdobione muffinki - pomysły

  1. By mieć pewność, że babeczki są dobrze wypieczone, wykonuje się test suchego patyczka – wbij  patyczek, wykałaczkę lub zapałkę w ciasto. Kiedy wyjęty z ciasta patyk jest suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone i możemy wyjąć je z piekarnika.
  2. Muffiny z malinami możemy wykonywać nie tylko w sezonie letnim, ale przez cały rok – w tym celu możemy używać mrożonych malin – są równie pyszne co świeże.
  3. Zamiast malin możemy zastosować inne owoce, np. truskawki, borówki czy śliwki. 
  4. Zamiast kryształowego cukru, możesz użyć cukru puder, cukru brązowego lub ksylitolu. 
  5. By babeczki były bardziej fit, możesz dodać mąki pełnoziarnistej.
  6. Muffiny możemy przyozdobić lukrem, polewą czekoladową czy inną masą i upiększyć czekoladą, owocami, orzechami, pralinami lub tylko posypać cukrem pudrem.

 

Podsumowanie

Babeczki doskonale sprawdzą się na przyjęciu, jako przekąska na wycieczkę lub do szkoły – nie tylko pięknie się prezentują na stole, ale fantastycznie smakują kryjąc w sobie aromatyczne skarby w postaci czekolady, orzechów czy owoców.

Polecamy wypróbować powyższe malinowe przepisy, gdyż są łatwe, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim smakują wybornie.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.