Truskawki są wyjątkowo smacznym i aromatycznym owocem.

Truskawki wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim posiadają wiele cennych wartości odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy A, C i E oraz potasu, wapnia, cynku, magnezu, żelaza i wielu innych.

Zawierają również sporo potasu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu i fosforu oraz błonnika i flawonoidów, dlatego warto je jeść możliwie najczęściej, gdyż dobroczynnie oddziałują na nasz organizm.

Truskawki można jeść na wiele sposobów – dziś proponujemy pyszne ciasta z truskawkami – poniżej znajdziesz kilka propozycji ciast, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Przepisy znajdziesz poniżej!

Przepyszny placek z truskawkami w wersji fit

ciasto z truskawkami, fit

 

Pyszne i proste w przygotowaniu. Cały proces zajmuje zaledwie 45 min. Idealna propozycja dla osób dbających o linie.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego (250-300 ml),
  • 30 g roztopionego masła lub 30 ml oleju, lub oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka ksylitolu (można go zastąpić cukrem pudrem),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 0,5 kg truskawek. 

Przygotowanie

  • umyte i osuszone owoce kroimy na ćwiartki – możemy użyć również mrożonych,
  • ksylitolem zasypujemy wbite do miski całe jajka, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt i wszystko razem miksujemy,
  • przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wszystko łączymy z masą jogurtową,
  • dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
  • na wierzchu układamy truskawki,
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni,
  • czas pieczenia – 30-35 minut.

 

Wykwintny placek z truskawkami i galaretką

truskawkowe ciasto

 

Puszysty biszkopt rozpływający się w ustach, masa z serka mascarpone, aromatyczne truskawki oraz galaretka – to pyszne ciasto na różne okazje.

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Krem mascarpone

  • 25 dag serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 10 dag cukru pudru.

 

Dodatkowo

  • 1/4 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkopta, lub sok z cytryny,
  • 50 dag truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe.

 

Przygotowanie

  • składniki na biszkopt powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej,
  • żółtka oddzielić od białek,
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę dodając pod koniec cukier puder,
  • ciągle ubijając dodawać żółtka,
  • na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników,
  • gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut (góra-dół),
  • wystudzone nasączyć czarną herbatą lub rozcieńczonym w wodzie sokiem z cytryny, by ciasto było wilgotne,
  • schłodzoną śmietanę i serek wyłożyć do miski i miksować z cukrem do uzyskania gęstej, puszystej masy,
  • na ciasto wyłożyć gotową masę i wyrównać szpatułką,
  • na wierzchu masy ułożyć ćwiartki umytych i osuszonych truskawek,
  • galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, ostudzić i odstawić do stężenia,
  • tężejącą galaretką zalać ciasto i włożyć do lodówki.

 

Ciasto z truskawkami i galaretką przechowujemy w lodówce.

Ciasto truskawkowe z bezą – tarta

 

ciasto z truskawkami

 

To wyjątkowe ciasto z truskawkami – rozpływa się wręcz w ustach.

Spód ciasta

  • 180 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody.

 

Mąkę połączyć z cukrem, solą, dodać pokrojone kawałki masła i połączyć składniki ze sobąi tak, by powstała grudkowata masa, dodać żółtka, wodę i zagniatać do powstania ciasta – gotowe na 1 godzinę wstawić do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, podziurkować widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać fasolę, ryż lub specjalne ceramiczne kuleczki jako obciążenie – dzięki temu ciasto nie wyrośnie zbytnio i będzie równe. 

 Piec 15 min. w temperaturze 190 stopni.

Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 13 minut na złoty kolor.

Beza

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

 

Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając.

Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

 

Truskawki

  • 300 g truskawek,
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek marmolady o smaku truskawkowym lub dżemu truskawkowego.

 

Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.

Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć na nie pianę i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i piec 20 minut (góra-dół), aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona.

Wyjąć i ostudzić.

Na koniec pieczenia można ustawić temperaturę na 60 stopni i pozostawić ciasto jeszcze na 15 min. – beza będzie wówczas bardziej chrupiąca.

Dobre rady

ciasta z truskawkami

 

  1. Unikajmy w czasie pieczenia długotrwałego otwierania drzwiczek piekarnika, gdyż ciasto może opaść i wyjdzie nam zakalec. 
  2. Przy użyciu suchego patyczka możemy się przekonać, czy ciasto jest już upieczone – wbijamy patyczek w ciasto do samego spodu i wyjmujemy go – jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest w pełni wypieczone. 
  3. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców wedle naszych upodobań smakowych.

 

Podsumowanie

Ciasta z truskawkami to zdrowy, aromatyczny deser, który możemy przygotować na różne sposoby – sięgajmy po niego nie tylko w sezonie na truskawki, ale przez cały rok, gdyż jego dobroczynne działanie na organizm i wyborny smak przypomną nam truskawkowe aromaty w środku lata.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.