Truskawki są wyjątkowo smacznym i aromatycznym owocem.
Truskawki wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim posiadają wiele cennych wartości odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy A, C i E oraz potasu, wapnia, cynku, magnezu, żelaza i wielu innych.
Zawierają również sporo potasu, wapnia, cynku, żelaza, magnezu i fosforu oraz błonnika i flawonoidów, dlatego warto je jeść możliwie najczęściej, gdyż dobroczynnie oddziałują na nasz organizm.
Truskawki można jeść na wiele sposobów – dziś proponujemy pyszne ciasta z truskawkami – poniżej znajdziesz kilka propozycji ciast, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Przepisy znajdziesz poniżej!
Przepyszny placek z truskawkami w wersji fit
Pyszne i proste w przygotowaniu. Cały proces zajmuje zaledwie 45 min. Idealna propozycja dla osób dbających o linie.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 opakowania jogurtu naturalnego (250-300 ml),
- 30 g roztopionego masła lub 30 ml oleju, lub oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 1 szklanka ksylitolu (można go zastąpić cukrem pudrem),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 0,5 kg truskawek.
Przygotowanie
- umyte i osuszone owoce kroimy na ćwiartki – możemy użyć również mrożonych,
- ksylitolem zasypujemy wbite do miski całe jajka, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt i wszystko razem miksujemy,
- przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wszystko łączymy z masą jogurtową,
- dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzchu układamy truskawki,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni,
- czas pieczenia – 30-35 minut.
Wykwintny placek z truskawkami i galaretką
Puszysty biszkopt rozpływający się w ustach, masa z serka mascarpone, aromatyczne truskawki oraz galaretka – to pyszne ciasto na różne okazje.
Biszkopt
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem mascarpone
- 25 dag serka mascarpone,
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 10 dag cukru pudru.
Dodatkowo
- 1/4 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkopta, lub sok z cytryny,
- 50 dag truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe.
Przygotowanie
- składniki na biszkopt powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej,
- żółtka oddzielić od białek,
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę dodając pod koniec cukier puder,
- ciągle ubijając dodawać żółtka,
- na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników,
- gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut (góra-dół),
- wystudzone nasączyć czarną herbatą lub rozcieńczonym w wodzie sokiem z cytryny, by ciasto było wilgotne,
- schłodzoną śmietanę i serek wyłożyć do miski i miksować z cukrem do uzyskania gęstej, puszystej masy,
- na ciasto wyłożyć gotową masę i wyrównać szpatułką,
- na wierzchu masy ułożyć ćwiartki umytych i osuszonych truskawek,
- galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, ostudzić i odstawić do stężenia,
- tężejącą galaretką zalać ciasto i włożyć do lodówki.
Ciasto z truskawkami i galaretką przechowujemy w lodówce.
Ciasto truskawkowe z bezą – tarta
To wyjątkowe ciasto z truskawkami – rozpływa się wręcz w ustach.
Spód ciasta
- 180 g mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 100 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka zimnej wody.
Mąkę połączyć z cukrem, solą, dodać pokrojone kawałki masła i połączyć składniki ze sobąi tak, by powstała grudkowata masa, dodać żółtka, wodę i zagniatać do powstania ciasta – gotowe na 1 godzinę wstawić do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy, podziurkować widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wsypać fasolę, ryż lub specjalne ceramiczne kuleczki jako obciążenie – dzięki temu ciasto nie wyrośnie zbytnio i będzie równe.
Piec 15 min. w temperaturze 190 stopni.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 13 minut na złoty kolor.
Beza
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Truskawki
- 300 g truskawek,
- 3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek marmolady o smaku truskawkowym lub dżemu truskawkowego.
Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć na nie pianę i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i piec 20 minut (góra-dół), aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona.
Wyjąć i ostudzić.
Na koniec pieczenia można ustawić temperaturę na 60 stopni i pozostawić ciasto jeszcze na 15 min. – beza będzie wówczas bardziej chrupiąca.
Dobre rady
- Unikajmy w czasie pieczenia długotrwałego otwierania drzwiczek piekarnika, gdyż ciasto może opaść i wyjdzie nam zakalec.
- Przy użyciu suchego patyczka możemy się przekonać, czy ciasto jest już upieczone – wbijamy patyczek w ciasto do samego spodu i wyjmujemy go – jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest w pełni wypieczone.
- Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców wedle naszych upodobań smakowych.
Podsumowanie
Ciasta z truskawkami to zdrowy, aromatyczny deser, który możemy przygotować na różne sposoby – sięgajmy po niego nie tylko w sezonie na truskawki, ale przez cały rok, gdyż jego dobroczynne działanie na organizm i wyborny smak przypomną nam truskawkowe aromaty w środku lata.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.