Jedną z wielu zalet podróżowania jest otwieranie się na nowe smaki. Próby ich odtworzenia po powrocie do domu przeważnie jednak okazują się bezcelowe – składniki mają inny smak, podobnie jak klimat i powietrze. Warto więc nieco zmodyfikować poznane dania, by nie były one jedynie mizerną namiastką, lecz czymś całkowicie nowym i świeżym, choć tak podobnym.
Tiramisu inaczej
Flagowy deser kuchni włoskiej – tiramisu. Znane w każdym zakątku naszego globu, wszędzie smakuje nieco inaczej. A więc dziś przepis na ciasto tiramisu w formie tortu. Zacznijmy od składników:
– masło – 130g., powinno być to masło niesolone, miękkie,
– cukier – 100 g., można użyć cukru waniliowego własnej roboty,
– wanilia – ziarenka z jednej laski,
– jaja – 2 duże lub 3 małe sztuki,
– proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
– sól – 0,5 łyżeczki,
– mąka – 380 g.,
– mleko – 150 ml, w temperaturze pokojowej,
– kakao -1 łyżka.
Wykonanie
Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 175 stopni Celsjusza.
Masło ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, po uzyskaniu jednolitej masy – wsypujemy ziarenka wanilii. Do masy wbijamy pojedynczo jajka, cały czas ubijając masę.
W osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać do masy i wymieszać. Następnie wlać mleko i mieszać na najniższych obrotach miksera.
Połowę masy wlewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę i pieczemy przez około 35 – 40 minut. Z drugą połową masy postępujemy tak samo. Po wystudzeniu obydwa placki przecinamy tak, by otrzymać 4 cienkie plastry.
Aby ciasto tiramisu było idealne, przygotowujemy syrop kawowy i krem z serka mascarpone.
Syrop kawowy
Składniki:
– espresso lub kawa parzona – 200 ml.,
– ciemna melasa – 2 łyżki,
– ewentualnie wino Marsala, Amaretto, rum lub likier kawowy – 3 łyżki.
Zaparzoną kawę mieszamy w miseczce z melasą do jej całkowitego rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodajemy alkohol.
Krem
Składniki:
– serek mascarpone – 250g.,
– masło – ok. 200g.,
– cukier puder – 120g.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy miksera aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Wykończenie
Ciasto tiramisu wykonajmy na paterze w następujący sposób:
– na paterze kładziemy placek, który następnie smarujemy syropem kawowym przy pomocy pędzla,
– kolejną warstwą jest krem, który dokładnie rozsmarowujemy po powierzchni placka, powinien on nieco wystawać poza placek,
– powtarzamy te czynności aż do skończenia składników,
– wierzchnią warstwę serka posypujemy kakao.
Tak przygotowane ciasto tiramisu możemy przechowywać w lodówce 5 – 7 dni.