Zupa pomidorowa to potrawa, która posiada wielu zwolenników. Przygotowywana jest najczęściej ze świeżych pomidorów oraz wielu apetycznych warzyw. Zupa krem pomidorowa charakteryzuje się tym, że jest to danie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Aby potrawa zachwycała niebiańskim smakiem, warto sięgnąć po pomidory zamiast powszechnie używanego koncentratu w słoiczku. Możemy również zrobić domowy przecier, który idealnie sprawdzi się do sporządzenia zupy w okresie jesiennym i zimowym. Sprawdź przepisy na idealnie gładki krem pomidorowy!

W jaki sposób przygotować domowy przecier pomidorowy?

Aby zrobić bezkonkurencyjny przecier pomidorowy w domu, należy zaopatrzyć się w świeże pomidory – ilość warzyw zależy od tego, ile produktu chcemy uzyskać. Następnie myjemy i dokładnie usuwamy szypułki. Kolejno trzeba naciąć nożem skórkę i zalać wszystko wrzącą wodą. Gdy skórka zacznie oddzielać się od miąższu, pokrój ją na małe kawałki i dokładnie obierz. Przetrzyj przez sito każdy pomidor, odrzuć niepotrzebne nasiona. Jeżeli chcesz zawekować pomidorowy przecier, dodaj do niego ulubione przyprawy oraz niewielką ilość oliwy, a następnie przełóż do malutkich słoiczków, najlepiej dobrze wyparzonych.

Krem z pomidorów

Składniki:

  • → masło klarowane lub oliwa do smażenia,
  • → oregano,
  • → sól i pieprz,
  • → szklanka wody,
  • → kilka listków świeżej bazylii,
  • → 1 cebula,
  • → 3 ząbki czosnku,
  • → 800 gramów przetartych pomidorów.

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dokładnie cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę, czosnek możesz wycisnąć przez praskę.
  2. Do garnka dodaj oliwę lub masło, a następnie zeszklij pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
  3. Wlej przetarte pomidory, dopraw oregano i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Gotuj całość pod przykryciem około 15 minut.
  5. Dodaj sól i pieprz według własnego uznania.
  6. Podawaj ze świeżą bazylią.

 

Jak można podawać zupę krem z pomidorów?

Zupa pomidorowa smakuje zachwycająco nie tylko z listkami bazylii. Do wywaru bez obaw można dodać natkę pietruszki lub domowe grzanki. Dobrym pomysłem może okazać się również czosnkowa bagietka. Aby podnieść wartość energetyczną kremu, należy połączyć ją z łyżką jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Dla miłośników włoskiej kuchni wskazane jest spożywanie zupy krem z suszonymi pomidorami, oliwkami oraz ciabattą lub ze smakowitą bruschettą. Prażone pestki dyni to także ciekawa opcja, którą można wykorzystać podczas podawania tego znakomitego dania. Konsumpcję należy zacząć, gdy zupa krem ze świeżych pomidorów nieco ostygnie i się „przegryzie”.

Zupa krem pomidorowy z mozzarellą

Składniki:

  • ➤ 1 cebula,
  • ➤ sól i pieprz,
  • ➤ bagietka lub groszek ptysiowy (opcjonalnie),
  • ➤ ser mozzarella – około 200 gramów,
  • ➤ 5 łyżek oleju,
  • ➤ świeża bazylia,
  • ➤ 2 ząbki czosnku,
  • ➤ 400 ml bulionu warzywnego,
  • ➤ 1 łyżka suszonej bazylii,
  • ➤ 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • ➤ szczypta cukru,
  • ➤ około 850 mililitrów pomidorów w puszce.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż pomidory z puszki do miski razem ze sosem i dokładnie zmiksuj blenderem.
  2. Obierz i pokrój cebulę.
  3. Posiekaj drobno czosnek.
  4. Podsmaż cebulę na 4 łyżkach oleju, następnie dodaj czosnek suszoną bazylię oraz przecier pomidorowy. Smaż minutę i nieustannie mieszaj całość.
  5. Dodaj bulion i zmiksowane pomidory. Gotuj przez około 5 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Gdy całość nieco ostygnie, zmiksuj wszystko blenderem na jednolitą masę.
  6. Nalej zupę do misek i udekoruj ją pokrojoną w kostkę mozzarellą i listkami bazylii.
  7. Pokrój bagietkę i podsmaż z obu stron na 3 łyżkach oleju. Podawaj z kremem.

 

Pomidorowa krem z pomidorów świeżych

Składniki:

  • ➞ łyżka klarowanego masła,
  • ➞ 4 duże ząbki czosnku,
  • ➞ przyprawy: spora szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli, płaska
  • łyżeczka cukru,
  • ➞ mała cebula,
  • ➞ kilogram pomidorów,
  • ➞ 1,5 szklanki bulionu warzywnego.

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zeszklij w garnku z dodatkiem łyżki klarowanego masła.
  2. Przygotuj 4 ząbki czosnku, pokrój je i dodaj do cebuli podsmażając całość jeszcze 5 minut.
  3. Pomidorki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij z nich cienką skórkę. Pokrój wszystkie na większe kawałki.
  4. Do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodaj pomidory oraz półtorej szklanki bulionu warzywnego.
  5. Dopraw gotującą się zupę płaską łyżeczką cukru, solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze całość bez przykrycia około 10 minut.
  6. Gdy zupa jest gotowa, użyj blendera i zmiksuj składniki na gładką masę. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj jeszcze trochę suszonych ziół. Możesz podawać krem z domowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Zupa krem pomidorowa

Składniki:

  • ➔ 1 łyżka posiekanej bazylii,
  • ➔ 1,5 litra wody,
  • ➔ 2 marchewki,
  • ➔ pietruszka,
  • ➔ szczypta pieprzu i 1 łyżka soli,
  • ➔ 1/2 selera,
  • ➔ 1 łyżka posiekanego lubczyku,
  • ➔ 200 ml pasty pomidorowej,
  • ➔ 1/2 cebuli,
  • ➔ 3 ząbki czosnku,
  • ➔ 1 kg pomidorów,
  • ➔ 100 ml śmietany kremówki.

 

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka i dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 25 minut. Do wywaru dodaj passatę pomidorową wraz z bazylią, natką pietruszki oraz lubczykiem.
  2. W międzyczasie podsmaż na patelni przeciśnięty przez praskę czosnek na małej ilości masła wraz z cebulą i obranymi ze skóry pomidorami. Duś całość pod przykryciem, a następnie dodaj do wywaru łącznie ze śmietanką.
  3. Zupę należy zblendować i przyprawić do smaku. Podawać z bagietką, liściem bazylii i keksem śmietany.

zupa krem z grzankami

Podsumowanie

Krem z pomidorów to znakomita zupa, która z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi świeżych warzyw. To proste danie zachwyca nie tylko wspaniałym smakiem, lecz również kusi wyglądem. Aromatyczna zupa jest również bardzo sycąca, a krótki czas przygotowania zachęca do jej ciągłego spożywania. Przepisów na idealną zupę krem z pomidorów jest wiele, warto zatem wypróbować kilka i wybrać ten jedyny!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.