艢wi臋ta Wielkanocne tu偶 tu偶, a przed nami wiele pi臋knych dni, kt贸re mo偶emy sp臋dzi膰 w gronie rodzinnym, celebruj膮c coroczne obchody Wielkiej Nocy. Na pewno kojarz膮 nam si臋 nieprzerwanie z atmosfer膮 spokoju, rado艣ci i oczywi艣cie pojawiaj膮cych si臋 na stole niezliczonych pyszno艣ci, kt贸rymi b臋dziemy si臋 zajada膰. Z pewno艣ci膮 wi臋kszo艣膰 z was pami臋ta z czas贸w dzieci艅stwa, legendarne ciasto, zwane mazurkiem. Najcz臋艣ciej bywa przyozdobione na wierzchu pi臋knymi motywami, kojarz膮cymi si臋 nam z Wielkanoc膮, wiosn膮 i budz膮c膮 si臋 do 偶ycia przyrod膮. Jak zatem przywo艂a膰 t膮 atmosfer臋 pysznym i niesamowicie pachn膮cym w ca艂ej kuchni, aromatycznym mazurkiem? Zobacz, jakich sk艂adnik贸w potrzebujesz i dowiedz si臋 jak upiec wyborny mazurek kajmakowy.

Przepis na mazurek kajmakowy

Aby przygotowa膰 pyszny mazurek kajmakowy w zasadzie nie potrzebujemy mn贸stwa sk艂adnik贸w, a praktycznie jedynie te najprostsze, bo wykonane mazurka nie jest tak naprawd臋 skomplikowane, o czym za moment si臋 przekonasz. Czego zatem potrzebujesz na kajmakowy mazurek?

Ciasto na mazurek, powinno by膰 ciastem kruchym. Ilo艣膰 sk艂adnik贸w jest uzale偶niona 艣ci艣le od wielko艣ci formy, w tym przypadku jest to forma o wymiarach 35 x 32 cm. Aby upiec ciasto, potrzebujesz nast臋puj膮cych sk艂adnik贸w:

  • 300 g m膮ki pszennej,
  • 150 g mas艂a (zimnego),
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2-3 偶贸艂tka,
  • Opcjonalnie 艂y偶ka kwa艣nej 艣mietany.

M膮k臋 nale偶y przesia膰, doda膰 do niej zimne mas艂o i posieka膰 je no偶em. Nast臋pnie dodajemy cukier, 偶贸艂tka, s贸l. Gdyby wyst臋powa艂 problem z zarobieniem ciasta, warto doda膰 艂y偶k臋 kwa艣nej 艣mietany. Gotowe ciasto, formujemy w kszta艂t kuli i umieszczamy na oko艂o 30-60 minut w lod贸wce. Po tym czasie, rozwa艂kowujemy je, z resztek formujemy wa艂eczki na boczne cz臋艣ci mazurka. nak艂uwamy ciasto i umieszczamy na posmarowanym mas艂em, papierze do pieczenia, . Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez oko艂o 25 minut do ca艂kowitego zarumienienia ciasta.

Jak przygotowa膰 mas臋 kajmakow膮?

Je艣li chodzi o przyrz膮dzenie masy kajmakowej, najsmaczniejsz膮 opcj膮 jest jej samodzielne wykonanie. Mo偶na wprawdzie skorzysta膰 z gotowej masy, ale zdecydowanie lepiej jest przygotowa膰 mas臋 kajmakow膮 w domu. Aby to zrobi膰, potrzebna b臋dzie

  • 1 puszka mleka skondensowanego, najlepiej s艂odzonego.
  • oko艂o 200 g konfitury np. z owoc贸w le艣nych, malin.

Mleko w puszcze (oczywi艣cie zamkni臋te) umieszczamy w wysokim garnku, nast臋pnie zalewamy wod膮, do momentu a偶 ca艂a puszka zostanie przykryta, zakrywamy pokrywk膮 i rozpoczynamy gotowanie na ma艂ym ogniu. Pami臋taj jednak o regularnym uzupe艂nianiu wody. Mleko skondensowane powinno by膰 gotowane nie kr贸cej, ni偶 2-3 godziny. Po ugotowaniu powstaje masa kajmakowa, kt贸r膮 nale偶y wystudzi膰. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby masa kajmakowa zosta艂a ugotowana dzie艅 wcze艣niej, co skr贸ci czas przyrz膮dzania ca艂ego mazurka.

Kiedy ciasto kruche jest ju偶 wystudzone, smarujemy je konfitur膮 a nast臋pnie mas膮 kajmakow膮, kt贸r膮 uprzednio trzeba dok艂adnie wymiesza膰 艂y偶eczk膮, dzi臋ki czemu proces rozsmarowywania b臋dzie 艂atwiejszy. U偶ycie konfitury pozwoli zr贸wnowa偶y膰 smak i mazurek kajmakowy nie b臋dzie zbyt s艂odki.

Dekoracje, bez kt贸rych ani rusz

Gotowe ciasto mo偶na udekorowa膰 wed艂ug w艂asnych pomys艂贸w i inspiracji, nie istniej膮 偶adne ograniczenia. Najcz臋艣ciej u偶ywa si臋 migda艂贸w, orzech贸w, daktyli, suszonych lub kandyzowanych owoc贸w, wyci臋tych z ciasta wzor贸w, mo偶na r贸wnie偶 pokusi膰 si臋 o wielkanocny motyw, lukrowe i czekoladowe dekoracje. Powierzchnia mazurka mo偶e by膰 w ca艂o艣ci pokryta r贸偶nego rodzaju dekoracjami, poniewa偶 w tym przypadku nie mo偶e zabrakn膮膰 s艂odkich akcent贸w, zatopionych w kajmakowej masie.

Dlaczego mazurek?

Mazurek jest uwa偶any za jedno z najpopularniejszych ciast, przyrz膮dzanych w Polsce w okresie Wielkanocnym. Najprawdopodobniej przepis na mazurka przyw臋drowa艂 do nas a偶 z Turcji, a w XVII wieku zyska艂 popularno艣膰 w艣r贸d wielu gospody艅, kt贸re zacz臋艂y go wypieka膰, a uwa偶a si臋, 偶e mia艂o to miejsce na Mazowszu. Przygotowanie mazurka zatem wi膮za艂o si臋 z zako艅czeniem Wielkiego Postu i stanowi艂o nagrod臋 za okres wstrzemi臋藕liwo艣ci od sutych potraw i bogatych deser贸w. Je艣li chodzi o przepisy na to s艂awetne ciasto, jest ich ca艂e mn贸stwo, mo偶na rzec, i偶 praktycznie tyle, ile cukiernik贸w i gospody艅, kt贸re przygotowuj膮 mazurka – tyle r贸偶nych jego interpretacji. Na przestrzeni lat zyska艂 on wiele modyfikacji, a najpopularniejszym jego rodzajem jest mazurek kr贸lewski, czyli ten z du偶膮 ilo艣ci膮 bakalii, popularne s膮 tak偶e: mazurek kajmakowy, orzechowy, z marmolad膮, migda艂ami. Nie ma 偶adnej zasady, ograniczaj膮cej dob贸r kremu do mazurka, jego ciasta (chocia偶 najcz臋艣ciej jest to ciasto kruche) i przyozdobienia.

 

Mazurek kajmakowy bez w膮tpienia mo偶na nazwa膰 jednym z symboli 艣wi膮t, tu偶 obok babki wielkanocnej i paschy. Przygotowanie tego pysznego ciasta nie wymaga du偶ego nak艂adu czasu i nie jest skomplikowane, a swoimi walorami smakowymi zadowoli nawet bardziej wymagaj膮cych smakoszy wielkanocnych s艂odko艣ci.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.