Święta Wielkanocne tuż tuż, a przed nami wiele pięknych dni, które możemy spędzić w gronie rodzinnym, celebrując coroczne obchody Wielkiej Nocy. Na pewno kojarzą nam się nieprzerwanie z atmosferą spokoju, radości i oczywiście pojawiających się na stole niezliczonych pyszności, którymi będziemy się zajadać. Z pewnością większość z was pamięta z czasów dzieciństwa, legendarne ciasto, zwane mazurkiem. Najczęściej bywa przyozdobione na wierzchu pięknymi motywami, kojarzącymi się nam z Wielkanocą, wiosną i budzącą się do życia przyrodą. Jak zatem przywołać tą atmosferę pysznym i niesamowicie pachnącym w całej kuchni, aromatycznym mazurkiem? Zobacz, jakich składników potrzebujesz i dowiedz się jak upiec wyborny mazurek kajmakowy.

Przepis na mazurek kajmakowy

Aby przygotować pyszny mazurek kajmakowy w zasadzie nie potrzebujemy mnóstwa składników, a praktycznie jedynie te najprostsze, bo wykonane mazurka nie jest tak naprawdę skomplikowane, o czym za moment się przekonasz. Czego zatem potrzebujesz na kajmakowy mazurek?

Ciasto na mazurek, powinno być ciastem kruchym. Ilość składników jest uzależniona ściśle od wielkości formy, w tym przypadku jest to forma o wymiarach 35 x 32 cm. Aby upiec ciasto, potrzebujesz następujących składników:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła (zimnego),
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2-3 żółtka,
  • Opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany.

Mąkę należy przesiać, dodać do niej zimne masło i posiekać je nożem. Następnie dodajemy cukier, żółtka, sól. Gdyby występował problem z zarobieniem ciasta, warto dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto, formujemy w kształt kuli i umieszczamy na około 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie, rozwałkowujemy je, z resztek formujemy wałeczki na boczne części mazurka. nakłuwamy ciasto i umieszczamy na posmarowanym masłem, papierze do pieczenia, . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut do całkowitego zarumienienia ciasta.

Jak przygotować masę kajmakową?

Jeśli chodzi o przyrządzenie masy kajmakowej, najsmaczniejszą opcją jest jej samodzielne wykonanie. Można wprawdzie skorzystać z gotowej masy, ale zdecydowanie lepiej jest przygotować masę kajmakową w domu. Aby to zrobić, potrzebna będzie

  • 1 puszka mleka skondensowanego, najlepiej słodzonego.
  • około 200 g konfitury np. z owoców leśnych, malin.

Mleko w puszcze (oczywiście zamknięte) umieszczamy w wysokim garnku, następnie zalewamy wodą, do momentu aż cała puszka zostanie przykryta, zakrywamy pokrywką i rozpoczynamy gotowanie na małym ogniu. Pamiętaj jednak o regularnym uzupełnianiu wody. Mleko skondensowane powinno być gotowane nie krócej, niż 2-3 godziny. Po ugotowaniu powstaje masa kajmakowa, którą należy wystudzić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby masa kajmakowa została ugotowana dzień wcześniej, co skróci czas przyrządzania całego mazurka.

Kiedy ciasto kruche jest już wystudzone, smarujemy je konfiturą a następnie masą kajmakową, którą uprzednio trzeba dokładnie wymieszać łyżeczką, dzięki czemu proces rozsmarowywania będzie łatwiejszy. Użycie konfitury pozwoli zrównoważyć smak i mazurek kajmakowy nie będzie zbyt słodki.

Dekoracje, bez których ani rusz

Gotowe ciasto można udekorować według własnych pomysłów i inspiracji, nie istnieją żadne ograniczenia. Najczęściej używa się migdałów, orzechów, daktyli, suszonych lub kandyzowanych owoców, wyciętych z ciasta wzorów, można również pokusić się o wielkanocny motyw, lukrowe i czekoladowe dekoracje. Powierzchnia mazurka może być w całości pokryta różnego rodzaju dekoracjami, ponieważ w tym przypadku nie może zabraknąć słodkich akcentów, zatopionych w kajmakowej masie.

Dlaczego mazurek?

Mazurek jest uważany za jedno z najpopularniejszych ciast, przyrządzanych w Polsce w okresie Wielkanocnym. Najprawdopodobniej przepis na mazurka przywędrował do nas aż z Turcji, a w XVII wieku zyskał popularność wśród wielu gospodyń, które zaczęły go wypiekać, a uważa się, że miało to miejsce na Mazowszu. Przygotowanie mazurka zatem wiązało się z zakończeniem Wielkiego Postu i stanowiło nagrodę za okres wstrzemięźliwości od sutych potraw i bogatych deserów. Jeśli chodzi o przepisy na to sławetne ciasto, jest ich całe mnóstwo, można rzec, iż praktycznie tyle, ile cukierników i gospodyń, które przygotowują mazurka – tyle różnych jego interpretacji. Na przestrzeni lat zyskał on wiele modyfikacji, a najpopularniejszym jego rodzajem jest mazurek królewski, czyli ten z dużą ilością bakalii, popularne są także: mazurek kajmakowy, orzechowy, z marmoladą, migdałami. Nie ma żadnej zasady, ograniczającej dobór kremu do mazurka, jego ciasta (chociaż najczęściej jest to ciasto kruche) i przyozdobienia.

 

Mazurek kajmakowy bez wątpienia można nazwać jednym z symboli świąt, tuż obok babki wielkanocnej i paschy. Przygotowanie tego pysznego ciasta nie wymaga dużego nakładu czasu i nie jest skomplikowane, a swoimi walorami smakowymi zadowoli nawet bardziej wymagających smakoszy wielkanocnych słodkości.

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.