“Dziś robimy babeczki tiramisu” – kiedy wymawiam to zdanie u siebie w domu, moje dzieci podskakują a na twarzy męża maluje się niezastąpiony, szczery uśmiech. Tak, uwielbiamy słodkości, poza tym ja bardzo lubię kulinarne eksperymenty więc dużo czasu spędzam w kuchni. Przygotowywanie wypieków dla mojej rodziny to dla mnie czysta przyjemność … Ok, dość zbędnego gadania, zabierzmy się za babeczki tiramisu!

Składniki:

3 jajka,

1/2 szklanki cukru,

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),

1/2 szklanki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki kakao.

Nasączenie:

1/3 szklanki mocnej kawy – ja stosuję kawę rozpuszczalną,

1/3 szklanki likieru amaretto

Krem mascarpone:

4 żółtka,

4 łyżki cukru pudru,

250 g serka mascarpone,

gorzkie kakao.

Sposób przygotowania:

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy do uzyskania sztywnej piany, stopniowo dodajemy po łyżeczce cukru i nadal miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość miksujemy delikatnie, na wolnych obrotach miksera aż do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni

Pół kremu przekładamy równo do foremek na muffinki, na wyłożoną masę przesypujemy kakao przez sitko i nakładamy drugą warstę masy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 min. Stopień wypieczenia muffinek sprawdzamy patyczkiem – pieczemy do momentu suchego patyczka.

pieczenie babeczek

 

Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Po ostudzeniu namaczamy babeczki w kawie z likierem (pamiętajcie, aby kawa nie była zbyt ciepła).

Nasączone babeczki pokrywamy kremem.

Sposób przygotowania kremu:

W małym garnku zagotowujemy szklankę wody. Kiedy woda się zagotuje, garnek ściągamy z palnika i umieszczamy na nim miskę, tak aby do środka nie dostała się woda. Do miski dodajemy 4 żółtka oraz cukier puder – ubijamy mikserem do momentu aż masa stanie się ciepła i puszysta. Miskę z masą ściągamy z garnka z gorącą wodą, miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

W drugiej misce rozmiksowujemy serek mascarpone, dodajemy ubite z cukrem pudrem żółtka. Miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.

Gotowy krem wykładamy na upieczone babeczki (możesz użyć rękawa cukierniczego), wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie babeczki tiramisu wyciągamy z lodówki, posypujemy kakao i podajemy. Przechowujemy w lodówce, w temperaturze pokojowej krem będzie się topił.

Tiramisu babeczki gotowe – Smacznego!

Komentarze

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.