Od kilku lat panuje moda na zastępowanie białego cukru zdrowszymi słodzikami. Nie wyobrażamy sobie przecież śniadania bez słodkiego rogalika czy naleśników z serem, ale mamy też świadomość szkodliwości cukru. Zastępujemy go więc zdrowszymi produktami.
Syrop klonowy
Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych syrop klonowy coraz częściej pojawia się także na naszych stołach. Jest nie tylko słodki, ale także mniej kaloryczny i zdrowszy dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Możemy używać go zarówno do słodzenia herbaty czy ciast, jak i jako słodką polewę do deserów.
Miód
Miód gości w naszej kuchni od setek lub tysięcy nawet lat. Jego słodycz czyni z niego doskonały zamiennik cukru, poza tym zawiera witaminy i mikroelementy. Jednak tym, co wyróżnia miód spośród innych słodzików, są jego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Miód podnosi odporność, polecany jest więc dzieciom i osobom narażonym na kontakt z czynnikami chorobotwórczymi. Niestety miód może powodować alergie. Jeśli wybieramy miód jako słodzik pamiętajmy, by kupować wyłącznie ten prawdziwy – sztuczny nie ma właściwości leczniczych.
Stewia
To roślina od wieków uprawiana i stosowana w Paragwaju oraz Brazylii jako słodzik. Jest nawet 200 razy słodsza od białego cukru, ma lekko drzewny posmak. Produkowany z niej słodzik nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie zawiera także kalorii. Może być więc używany przez cukrzyków oraz osoby odchudzające się. Do innych zalet stewii zaliczyć należy także jej właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, oraz dużą zawartość witamin i minerałów. Jest też źródłem antyoksydantów.
Miłośnicy słodkości nie muszą już odmawiać sobie ulubionych przysmaków. Teraz mogą jeść je prawie bez ograniczeń dzięki dostępności zdrowych zamienników białego cukru.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.