Muffinki kochają prawie wszyscy. Ci nieliczni, którzy ich nie kochają, prawdopodobnie po prostu są na diecie. Ale i dla nich jest ratunek: muffinki w wersji fit. Bez cukru czy mleka – smakują równie dobrze. Teraz już każdy może podzielać nasz zachwyt nad tymi pysznymi smakołykami. Oto przepisy na wspaniałe, zdrowe muffiny.
Muffiny marchewkowe
Dla tych, którzy lubią delikatną, naturalną słodycz. Proste do zrobienia i bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 2 szklanki surowej marchwi, startej na tarce o grubych oczkach,
- mąka: po jednej szklance mąki kukurydzianej i żytniej (typ 2000),
- kilka łyżek miodu, melasy lub ksylitolu,
- 4 jajka,
- około 180 ml oleju,
- po 1 płaskiej łyżeczce: cynamonu, soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
- dodatki: orzechy, suszone owoce lub nasiona.
Sposób wykonania:
Zmiksuj jajka z miodem, melasa lub ksylitolem oraz olejem. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki, na końcu dodaj marchew oraz dodatki i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do papilotek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do suchego patyczka, a gotowe muffinki ozdób w dowolny sposób. Proste i smaczne!
Muffiny bananowe
Były muffiny warzywne, teraz czas na owocowe. Staną się one ulubionym przysmakiem wszystkich miłośników smaku i konsystencji bananów. To wyjątkowo gładkie, wilgotne muffinki, rozpływające się w ustach, idealne dla dzieci.
Składniki:
- 3 lub 4 banany, powinny być nieco brązowe, bardzo dojrzałe,
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
- kilka łyżek miodu, melasy lub ksylitolu,
- orzechy i czekolada.
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę blenderem. W misce połączyć mokre składniki: olej i jajka, a następnie dodać do nich składniki suche. Dokładnie wymieszaj. Dodaj banany oraz czekoladę i orzechy, i ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę przełóż do papilotek lub foremek i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Udekoruj migdałami lub chipsami bananowymi, a na koniec polej roztopioną czekoladą.
Teraz możesz zajadać się ulubionymi smakołykami prawie bez żadnych ograniczeń. Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.