Ciasteczka kochają wszyscy. To idealna przekąska po obiedzie , słodki deser i zasłużona nagroda po ciężkiej pracy. Jeśli chcecie, by Wasza miłość do ciasteczek nie była obarczona poczuciem winy, zrezygnujcie z pełnych białego cukru ciastek kupionych w sklepie. Zastąpcie je domowymi ciasteczkami owsianymi, wrzućcie do nich ulubione dodatki takie jak owoce suszone, orzechy lub wiórki kokosowe. Są nie tylko pyszne, ale także łatwe do przyrządzenia. Oto niezawodny przepis.
Składniki:
- płatki owsiane górskie – 2,5 szklanki;
- masło – 200 g. Powinno ono być ciepłe, więc wyciągnijcie je z lodówki co najmniej godzinę przed przystąpieniem do pracy;
- cukier drobny – 1 szklanka;
- 1 jajko;
- aromat waniliowy – najlepsza jest laska wanilii, ale możecie oczywiście użyć także płynnego aromatu lub po prostu cukru waniliowego;
- mąka pszenna – 1 szklanka;
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki;
- soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki;
- odrobina soli.
Sposób przygotowania
Choć lista składników koniecznych do przygotowania ciasteczek owsianych jest długa, samej pracy mieć będziecie niewiele.
Masło z cukrem utrzeć należy w mikserze na białą, jednolitą masę, dodać do niej jajko i miksować przez chwilę. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką do dokładnego połączenia się składników.
Z tak powstałej masy formować kulki dowolnej wielkości. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą z nich delikatnie spłaszczyć palcami lub łyżką.
Piecz ciasteczka przez 15 – 17 minut w temperaturze 180 stopniu Celsjusza. Upieczone na złocisty kolor ciasteczka pozostaw na kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Pyszne, chrupiące ciasteczka na stałe zagoszczą w Waszych domach. Możecie dodawać do nich ulubione dodatki: ziarno sezamu, orzechy i czekoladę. Smacznego!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.