Polewa czekoladowa stanowi idealne wykończenie wielu ciast. To ona rzuca się w pierwszej kolejności w oczy gdy sięgamy po kawałek ciasta i często na jej podstawie oceniamy wizualnie czy dany wypiek jest godny spróbowania. Wykonanie odpowiedniej polewy wbrew pozorom jest bardzo prostym zabiegiem i nie wymaga szczególnych kulinarnych zdolności.
Co prawda czasami podczas przygotowywania polewy może wystąpić problem w postaci rozwarstwiającego się tłuszczu lub czekolady spowodowanego przegrzaniem masy. Trzeba być czujnym ponieważ wystarczy krótka chwila nieuwagi by cała polewa się zważyła. Aby uniknąć tego małego nieszczęścia należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- częściej używaj cukru pudru; cukier w krysztale trudniej się rozpuszcza, a długie podgrzewanie masy grozi przegrzaniem,
- kakao dodawaj zawsze po zdjęciu rozgrzanego tłuszczu z ognia,
- gdy cukier trudno się rozpuszcza dodaj do polewy trochę mleka,
- gotową czekoladę najlepiej roztopić w kąpieli wodnej.
Oto kilka propozycji wykonania pysznych polew czekoladowych, które pięknie ozdobią wasze ciasta i będą istną uczta dla podniebienia. Zapraszam!
Podstawowa polewa czekoladowa
Składniki:
- 125 g margaryny,
- pół szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka.
Wykonanie
W pierwszej kolejności należy rozpuścić w rondelku tłuszcz. Następnie dodać cukier i aby przyśpieszyć jego rozpuszczenie do masy wlać mleko. Gdy te składniki dobrze się połączą należy zdjąć z ognia rondelek, dodać do niego kakao i dokładnie wymieszać. Polewa jest gotowa po przestudzeniu.
Ganache
Składniki:
- 100 g czekolady z 70% kakao,
- 50 g masła,
- 100 ml śmietany 30%.
Wykonanie
Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki za pomocą noża lub tarki. Razem z masłem rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą. Po ostygnięciu polewa jest gotowa dekoracji.
Błyszcząca polewa czekoladowa
Składniki:
- pół szklanki cukru pudru,
- 125 g masła,
- 4 łyżki kakao,
- ok. 3 łyżki wrzątku,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy tłuszcz, następnie dodajemy cukier puder, a gdy ten się rozpuści rondel należy zdjąć z ognia i dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Gotowa polewa pięknie się prezentuje, błyszczy się i co najważniejsze nie kruszy się podczas krojenia.
Błyskawiczna polewa
Składniki:
- Ok. 100 g gorzkiej czekolady,
- duża łyżka oleju kokosowego nierafinowanego.
Wykonanie
Posiekaną drobno czekoladę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej olej kokosowy i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Dietetyczna polewa
Składniki:
- 5 dużych łyżek powidła śliwkowego,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie
W miseczce ucieramy powyższe składniki, aż połączą się i utworzą jednolitą masę.
Gotowana polewa czekoladowa
Składniki:
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g masła,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewając mieszamy aż się połączą. Polewa powinna się zagotować. Bez obaw, nie rozwarstwi się. Ten rodzaj polewy idealnie pasuje do miodownika.
Mam nadzieję, że przepisy okażą się dla Was pomocne. Koniecznie piszcie w komentarzach jak wam się udały 🙂
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.