Nasze ukochane muffinki najlepiej smakują z dodatkami, których rolę pełnić mogą różne grupy produktów spożywczych. To nie tylko kwestia smaku, dodatki przede wszystkim stanowią dekorację muffinków, idealnie wkomponowując ich wygląd zarówno w klimat przyjęcia z okazji urodzin dziecka, jak i wizyty cioci z zagranicy. Jakie więc dodatki można umieścić na, i w muffinkach?
Owoce i orzechy
Nie jest to oczywiście nic odkrywczego, ale orzechy i owoce to chyba najczęściej wybierane dodatki. Są zdrowe, i ładnie się prezentują.
Orzechy to wdzięczny materiał – nie wysychają, nie miękną, nie pleśnieją. Są chrupiące i wilgotne w środku. W połączeniu z czekoladą smakują bosko!
Owoce są nieco bardziej kłopotliwe – w przeciwieństwie do orzechów wysychają, miękną i pleśnieją. Ale teraz, latem, grzechem byłoby odmówić sobie ich soczystej słodyczy. Śmiało więc dekorujcie muffinki ulubionymi owocami. A o tym, jak najlepiej to robić – opowiemy w kolejnym wpisie.
Czekolada
Czekolada to jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w obsłudze dodatków. Może być dodawana jako dekoracja, ale też jako krem skrywający się we wnętrzu muffinków. Jak najprościej udekorować muffiny czekoladą? Włóż kilka kostek czekolady do lodówki na kilkanaście minut. Po wyjęciu krój ją ostrym nożem na cieniutkie plasterki – czekolada samoczynnie popęka, a jej płatki zwiną się w ruloniki. Jakkolwiek by Ci nie poszło – będzie wyglądało pięknie. Wiórkami posyp muffinki, i gotowe.
Czekolada wspaniale smakuje z orzechami laskowymi i włoskimi, a także z owocami: bananem, truskawkami, ananasem i winogronami.
Cukier
Ehhh, ten cukier. Niezdrowy i niepolecany, ale któż z nas nie kocha lukru? Można nim polać muffinki i następnie udekorować dowolnymi składnikami. Można też delikatnie polać kilkoma kroplami ułożone na muffinkach owoce, które będą wyglądały jak skropione poranną rosą. Jeśli użyjecie barwników spożywczych, uzyskacie kolorowy lukier, który pokochają dzieciaki. Zamiast wody użyjcie soku wyciśniętego z cytryny lub pomarańczy – Wasz lukier będzie miał obłędny smak owoców.
Cukier to także kolorowa posypka, którą kupić możecie w sklepach spożywczych. Nie mają one smaku, ale za to są bardzo dekoracyjne.
Kremy
Jako dodatek do muffinków doskonale sprawdzają się też kremy – nadają im delikatnej konsystencji i podkreślają smak. Przy użyciu szprycy cukierniczej ułożycie krem w fantazyjne wzorki na wierzchu babeczki, lub wprowadzicie go do jej wnętrza. W każdym przypadku smak będzie niepowtarzalny.
A jakie dodatki Wy stosujecie najczęściej? Czy macie swoje ulubione, czy eksperymentujecie z nimi? Podzielcie się z nami Waszymi ulubionymi przepisami!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.